Podaci su pokazali da je potrošnja u najvećem europskom gospodarstvu bila bolja od očekivanja u razdoblju najgore recesije poslije rata, kada su se gospodarske aktivnosti smanjile za ukupno 5 posto

blagajnica-njemackaPromet u njemačkoj maloprodaji pao je za 1,8 posto u 2009., što je bolje od prošlomjesečne preliminarne prognoze o njegovom padu za 2,0 posto, pokazali su konačni podaci koje je u utorak objavio nacionalni statistički ured.

Podaci su pokazali da je potrošnja u najvećem europskom gospodarstvu bila bolja od očekivanja u razdoblju najgore recesije poslije rata, kada su se gospodarske aktivnosti smanjile za ukupno 5 posto.

Promet je porastao za 0,8 posto tijekom božićne sezone šopinga u prosincu u usporedbi sa studenim, procjenjuju u statističkom uredu. Analitičari su očekivali njegov rast za 0,9 posto.

Stoga zaključuju da njemački potrošači nisu dopustili da im financijska kriza pokvari božićni šoping.

Očekuje se da će rast nezaposlenosti u ovoj godini ograničiti održiv oporavak potrošnje dok bi porezne olakšice i moguće povećanje plaća mogli dati kućanstvima snažniji financijski temelj, istaknuli su analitičari.

Iznimno niske temperature u prošlom mjesecu možda su dodatno potaknule građane da umjesto odlaska u trgovine ostanu kod kuće. (H)