Prosječna neto plaća za rujan 5.442 kune

Prosječna mjesečna isplaćena neto plaća po zaposlenom u pravnim osobama u Hrvatskoj za rujan ove godine iznosila je 5.442 kune, što je nominalno 1,3 posto, a realno 2 posto niže u odnosu na prosjek za kolovoz, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS).

Ipak, u odnosu na rujan prošle godine, prosječna mjesečna isplaćena neto plaća za ovogodišnji deveti mjesec nominalno je bila viša za 0,3 posto, a realno za 0,5 posto.

DZS je objavio i podatak o prosjeku neto plaće isplaćene za prvih devet mjeseci ove godine, koji iznosi 5.502 kune, što je u odnosu na isto lanjsko razdoblje nominalno više za 0,1 posto, a realno za 0,4 posto.

Najveća prosječna neto plaća za rujan, od 10.067 kuna, isplaćena je zaposlenima u zračnom prijevozu. U promidžbi i istraživanju tržišta prosječna plaća za rujna bila je 9.104 kune, a u farmaceutskoj industriji 8.571 kunu.

Prosječne neto plaće više od 8.000 kuna za rujan su isplaćene i zaposlenima u financijskim uslužnim djelatnostima (8.428 kuna) te računalnom programiranju, savjetovanju i povezanim djelatnostima (8.371 kuna).

Istodobno, najniže neto plaće imali su zaposleni u proizvodnji odjeće, koji su za rujan primili u prosjeku 2.990 kuna, a tek nešto viših 3.070 kuna iznosila je prosječna plaća zaštitara.

U kožarskoj industriji prosječna neto plaća za rujan iznosi 3.154 kune, a 3.179 kuna iznosio je prosjek isplaćen zaposlenima u djelatnosti usluga u vezi s upravljanjem i održavanjem zgrada te uređenju i održavanju krajolika.

Prema podacima DZS-a, prosječna mjesečna bruto plaća po zaposlenom u pravnim osobama Republike Hrvatske za rujan iznosila je pak 7.820 kuna, što pokazuje nominalni pad za 1,5 posto, a realni za 2,2 posto u odnosu na kolovoz.

Prema prosjeku iz rujna lani, prosječna bruto plaća u devetom ovogodišnjem mjesecu je bila nominalno viša za 0,1 posto, a realno za 0,4 posto. (Lider / Hina)

Prethodni članakKartice se najviše koriste za kupnju hrane i pića
Sljedeći članakNO Adrisa predložio traženje strateškog partnera za TDR