Internetom se najčešće kupuje odjeća, obuća i modni dodaci

Kompanija MasterCard, u suradnji s GfK centrom za istraživanje tržišta, provela je u listopadu 2014. godine MasterIndex istraživanje o navikama korištenja financijskih usluga u Hrvatskoj te njihovom stavu prema platnim karticama.

Istraživanje je provedeno na uzorku od 1003 korisnika bankarskih usluga u Hrvatskoj u dobi od 18 do 55 godina.

MasterIndex istraživanje pokazuje da su građani Republike Hrvatske upoznati s prednostima bezgotovinskih oblika plaćanja i da koriste kartice u svakodnevnom životu. Istraživanje je, također, pokazalo da je većina građana vrlo pažljiva kad je u pitanju potrošnja te da kupovne navike prilagođavaju svojim objektivnim mogućnostima.

Građani Hrvatske rado koriste kartice prilikom svakodnevne kupnje. Čak 91% ispitanika ima barem jednu karticu, a najviše ih koriste za plaćanje hrane i pića, odjeće i obuće te goriva.

Tijekom posljednje dvije godine, postotak plaćanja hrane i pića karticama znatno je narastao. Tako 79% korisnika platnih kartica njima plaća hranu i piće, a 72% odjeću i obuću, dok 63% ispitanika platne kartice koristi za kupnju goriva.

Kad je riječ o lokacijama na kojima bi građani željeli plaćati karticama, a na kojima još uvijek ne postoje POS terminali, najveći interes pokazali su za plaćanje zdravstvenih usluga (54%), plaćanje komunalnih računa (47%)  i poreza (43%). Ukupno 22% ispitanika rado bi koristilo kartice u pekarnama kad bi one imale POS uređaje.

Kada je riječ o pogodnostima koje nude kreditne kartice, 64% ispitanika ističe programe lojalnosti kao najbolje pogodnosti, a 45% mogućnost plaćanja na rate. Pritom je 44% korisnika kao najdražu pogodnost navelo popuste u trgovinama internacionalnih brendova, a 41% pomoć na cesti.

Polovina korisnika kartica u prosjeku posjeduje tri ili više kartica. Ukupno 35% korisnika izvršava plaćanja bankovnim karticama na prodajnim mjestima tri do pet puta tjedno, dok 24% ispitanika obavlja plaćanja karticama svakodnevno.

Na bankomatima dva puta tjedno kartice upotrebljava 42% korisnika. Svakodnevnu online kupnju izvršava čak 24% korisnika kartica. Korištenje kartica za online plaćanja smanjuje se s godinama ispitanika. Zanimljiv je podatak da muškarci koriste kartice za internetska plaćanja više nego žene.

Kada je riječ o brendovima kartica, korištenje MasterCard i Maestro kartica kontinuirano je iznad prosjeka u Sjevernoj Hrvatskoj (MasterCard 39%, Maestro 72%), kao i u Zagrebu i okolici (MasterCard 37%, Maestro 78%) te u Istri, Primorju i Gorskom kotaru (MasterCard 36%, Maestro 76%).

Broj online kupaca je povećan u odnosu na svibanj 2014. godine (sa 73% na 76%). Najčešće se kupuje odjeća, obuća i modni dodaci, a najčešći su kupci ovih dobara žene i mlađa populacija do 29 godina.

Na drugom mjestu online kupovine su elektronički uređaji i bijela tehnika koju najviše kupuju muškarci, najčešće is Slavonije i sjeverne Hrvatske. Softveri i internetske igrice najzanimljivije su muškarcima, a kulturni servisi poput kupnje ulaznica najpopularniji su među Zagrepčanima.

Za internetska plaćanja najčešće se koristi PayPal dok je popularnost internet bankarstva za online plaćanja stabilna. Ukupno 42% ispitanika na internetu kupuje jednako i u domaćim i u stranim trgovinama, no samo 17% kupuje pretežno u domaćim online trgovinama.

Glavna prepreka internetskoj kupnji je mišljenje da takva vrsta kupnje nije dovoljno sigurna, dok je drugi glavni problem što ljudi vole prvo uživo vidjeti ono što kupuju. Glavni poticaj za kupnju daju dobre cijene i popusti (74% ispitanika). Kao glavnu prednost internetske kupnje, 45% ispitanika ističe udobnost kupnje iz vlastitog doma.

“Radi dodatne sigurnosti podataka korisnika za vrijeme internetske kupnje, MasterCard je razvio uslugu MasterCard SecureCode. To je jedinstveni osobni kod koji znaju samo korisnik kartice i banka koja ju je izdala, a kojem internet trgovci nemaju pristup. Na taj način, korisnici kartica mogu biti sigurni da se svaka njihova transakcija zasebno odobrava”, objasnila je Sanja Žigić, MasterCard Country Manager za Hrvatsku.