U drugom tjednu ožujka izdano je 38,2 milijuna fiskaliziranih računa, što je 10 posto manje nego u istom razdoblju lani, u ukupnoj vrijednosti do 3,2 milijardi kuna, što je 11 posto niže, podaci su iz sustava fiskalizacije koje je u ponedjeljak objavila Porezna uprava.

Pritom je u trgovini na veliko i malo, popravku motornih vozila i motocikala izdano 25,2 milijuna fiskaliziranih računa, što je na godišnjoj razini smanjenje za četiri posto, dok je njihova vrijednost pala za 11 posto, na 2,4 milijarde kuna.

U ugostiteljstvu i turizmu, pak, bilježe se osjetniji postotni padovi – izdano je 3,4 milijuna računa ili 45 posto manje nego u istom razdoblju lani, dok je njihova vrijednost pala 37 posto, na 141,1 milijun kuna.

Na tjednoj razini rast vrijednosti računa za 2 posto
Podaci Porezne uprave pokazuju da je u razdoblju od 8. do 14. ožujka, u odnosu na prethodni tjedan, u svim djelatnostima iz sustava fiskalizacije izdano jedan posto manje računa, dok je njihova vrijednost porasla za dva posto.

Pritom je u trgovini na veliko i malo, popravku motornih vozila i motocikala broj računa ostao isti, dok je njihova vrijednost porasla za tri posto.

U ugostiteljstvu i turizmu je broj izdanih računa smanjen za četiri posto, a njihov iznos za jedan posto.

Ugostitelji su od 1. ožujka dobili mogućnost otvaranja terasa svojih kafića i restorana, a na kojima u prethodna tri mjeseca nisu smjeli posluživati svoje goste. Dva tjedna prije, od 15. veljače, ugostiteljskim objektima je bila pružena opcija prodaje “kave za van”, dok je od 28. studenoga 2020. godine do 15. veljače ove godine u potpunosti bio obustavljen rad kafića, a restorani su mogli jedino pripremati hranu za dostavu. (Hina)

Kliknite za najnovije vijesti, analize i istraživanja u vašem sandučiću!