Francuski paradoks, termin kojim su znanstvenici prije više od 20 godina označili nižu stopu kardiovaskularnih bolesti Francuza, usprkos njihovom obilatom uživanju u hrani i piću i dalje je predmet proučavanja stručnjaka diljem svijeta.

vino-i-zdravljePrva Međunarodna znanstvena konferencija Vino i zdravlje, koja će se održati 14. travnja u zagrebačkom Hypo centru u 9 i 30 sati u organizaciji Hrvatske gospodarske komore – Udruženja vinarstva, pružit će odgovore na pitanja kakva je veza između vina i zdravlja, što kažu najnovije studije, kakvu ulogu vino ima u ekonomiji, koji su kulturni aspekti konzumacije vina i kako se ono može zloupotrijebiti?

Priča koja povezuje vino i zdravlje postala je aktualna ranih devedesetih, kada su brojne studije pokazale da vino, konzumirano u umjerenim količinama, povećava razinu tzv. dobrog kolesterola, a smanjuje količinu lošeg kolesterola u krvi.

O znanstveno dokazanoj vezi između vina i zdravlja govorit će prof. dr. Mladen Boban, voditelj Katedre za farmakologiju Medicinskog fakulteta u Splitu, prof. dr. Giovanni di Gaetano s talijanskog instituta Neuromed te endokrinolog i dijabetolog prof. dr. Kristian Rett.

O ulozi vina u društvu imat ćemo prilike čuti od Ursule Fradere s Njemačke vinske akademije, Georgea T.D. Sandemana, predsjednika udruženja Art de Vivre te prof. dr. Željka Krznarića, čelnika Hrvatskog liječničkog zbora. Na panel raspravi “Vino, kultura i ekonomija” pričat će s prof. dr. c, Snježana Španjol, doc.dr.sc. Darija Vranešić Bender, Tony Edwards i dr. sc. Ivica Matošević.

Partner konferencije, koja je sadržajem usmjerena na hotelijere, ugostitelje, liječnike, vinare, sommeliere, enologe, kupce, distributere, trgovce, vinske stručnjake i državne institucije, je ministarstvo poljoprivrede RH, a poslovni tjednik Lider medijski je partner.

Program konferencije pogledajte ovdje