ljerka-puljicNedavno poskupljenje goriva ne bi trebalo uzrokovati porast cijena hrane, ustvrdila je danas starija izvršna potpredsjednica Agrokora Ljerka Puljić.

Zbog skupljeg benzina nikako ne bi trebalo doći do poskupljenja prehrambenih proizvoda, izjavila je Puljić nakon današnjeg sastanka članova Nacionalnog vijeća za konkurentnost s predsjednikom Republike.

Neki analitičari upozorili su da udio cijene goriva u ukupnoj cijeni industrijskih proizvoda, pa i prehrambenih, iznosi tri do četiri posto, tako da ne bi trebalo doći do povećanja cijena hrane koje, uostalom, nije niti najavljeno, rekla je Puljić.

Što se tiče rasta cijena žitarica, to se događa već dugo vremena – cijena pšenice u protekloj žetvi već je bila viša od cijene koju smo platili 2009. godine, a ta je viša cijena već iskompenzirana kroz postojeće cijene, dodala je Puljić.

No, pitanje je u kojem će smjeru ići cijene sirovina, jer tu je jedina mogućnost da dođe do korekcije cijena, ali ne bih rekla da je to u ovom trenutku najavljeno i da je to dramatično, napomenula je Puljić. (H)