Rast cijena poljoprivrednih proizvoda

krumpir-polje-midiCijene poljoprivrednih proizvoda u prvom su tromjesečju ove godine u odnosu na isto lanjsko razdoblje porasle za 6,1 posto, a najviše su porasle proizvođačke cijene žitarica, za čak 69,6 posto, podaci su Državnog zavoda za statistiku (DZS).

Visok rast u prvom kvartalu ove u odnosu na prvi kvartal prošle godine zabilježile su i cijene krumpira, uključujući sjemenski, koje su porasle za 42 posto. Cijene voća istodobno su porasle za 25 posto, a cijene povrća za 8,3 posto.

Cijene proizvoda biljne proizvodnje niže su kod cvijeća i sadnica (2,5 posto), vina (19,4 posto) i maslinova ulja (17,9 posto).

Ukupno su cijene biljnih proizvoda u prvom tromjesečju ove u odnosu na isto razdoblje prošle godine porasle za 7,7 posto, a nešto blaži rast, za 5,2 posto, bilježe cijene stoke i stočnih proizvoda.

Kod stočnih proizvoda najveći se rast proizvođačkih cijena, za 33,9 posto, bilježi kod ostalih stočnih proizvoda, pod čime statistika vodi cijene meda i sirove kože (osim janjeće).

Proizvođačke cijene mlijeka u prvom su tromjesečju ove godine u odnosu na isto lanjsko razdoblje bile više za 12,4 posto, a konzumnih jaja za 5 posto.

Kod žive stoke, porasle su cijene goveda i to za 10,5 posto, te ovaca i koza za 1 posto, dok su u prvom kvartalu ove u odnosu na isto lanjsko razdoblje niže bile cijene svinja (za 0,5 posto) te peradi (za 0,6 posto).

Cijene dobara i usluga za tekuću uporabu u poljoprivrednoj proizvodnji u prvom su tromjesečju na godišnjoj razini porasle za 14,8 posto. Pritom su najviše porasle cijene stočne hrane za 28,1 posto, te sjemena i sadnog materijala, za 24 posto. Poljoprivrednici su u prvom tromjesečju skuplje plaćali i gnojiva i energiju, s obzirom da je cijena gnojiva bila za 18,4 posto viša nego u prvom lanjskom kvartalu, a energije i maziva više za 17,2 posto. (H)

Prethodni članakOrangina i Limona – prirodan okus naranče i limuna
Sljedeći članakIKEA: 2500 prijava za osam radnih mjesta