adris-grupa-uprava-rovinj-midiAdris grupa je u prošloj godini ostvarila ukupne prihode u iznosu od 3,2 milijarde kuna, što je za 3,2% više nego u 2010. godini, dok su istodobno poslovni prihodi povećani za 1% na 2,86 milijardi kuna, izvijestili su iz kompanije.

Prihodi od prodaje robe i usluga zadržali su se na razini ostvarenoj u 2010. godini te su iznosili 2,78 milijardi kuna, od čega je na domaćem tržištu realizirano 1,5 milijardi kuna, a na inozemnim 1,25 milijardi kuna.

Dobit prije oporezivanja iznosi 644 milijuna kuna, a neto dobit 498 milijuna kuna.

Tvornica duhana Rovinj (TDR) posluje u uvjetima stalnog rasta ukupnog poreznog tereta na ključnim tržištima te smanjenja kupovne moći svojih potrošača. Primjerice, ukupno porezno opterećenje po kutijici Ronhilla u Srbiji je, u samo dvije godine, poraslo za 47 posto, a u BiH za čak 80 posto. Posljedica toga je rast maloprodajnih cijena, pad potrošnje i pomak potražnje prema nižim cjenovnim segmentima.

“Takvi trendovi utječu na prosječan godišnji pad potrošnje na ključnim tržištima regije za oko pet posto”, navode iz Adrisa te dodaju kako TDR nije prenosio porez na cijene u cijelosti, nego je preuzeo dio rasta trošarinskog tereta na sebe.

TDR trenutačno ima liderski položaj na dva tržišta – hrvatskom i bosanskohercegovačkom. U Hrvatskoj je u 2011. godini ostvario tržišni udio od 72 posto, a u BiH od oko 30 posto. Ronhill je i najjači cigaretni brend u cijeloj regiji, s tržišnim udjelom od devet posto.

Tijekom 2011. TDR je započeo izvoz u Rusiju gdje je, u regije Krasnodarsk i Abhazija, ušao s brendovima Ronhill i Walter Wolf. Iz Adris grupe ističu kako tvornica u Iranu napreduje prema planu i trebala bi započeti s radom do kraja ove godine.

Ukupna prodaja TDR-a u 2011. godini iznosila je 12,02 milijarde cigareta, od čega 61% otpada na izvoz. Prodaja cigareta lani je bila za 8,1% manja u usporedbi s 2010. godinom.

U prošloj godini TDR je ostvario ukupni prihod u iznosu od 1,80 milijardi kuna. Ostvareni poslovni prihodi iznose 1,71 milijardu kuna i za 7,4 posto su manji u odnosu na godinu ranije, dok je operativna dobit iznosila 369 milijuna kuna.

Hrvatski duhani su i u 2011. dobro poslovali, što je rezultat uspješnog završetka organizacijskog i financijskog restrukturiranja tvrtke. Jedna od mjera održivosti proizvodnje duhana na hrvatskom selu jest i krovni ugovor o potpomaganju proizvodnje duhana u Podravini i Slavoniji, kažu u Adrisu.

Istragrafika je u 2011. ostvarila 124 milijuna kuna prihoda od prodaje, čime je ostala vodeći hrvatski proizvođač komercijalne kartonske ambalaže.

Ulazak Hrvatske u Europsku uniju donosi ukidanje carine od 37 posto za uvozne proizvode na hrvatsko tržište. Uz to, zbog izlaska iz CEFTA-e, TDR-u rastu carinske barijere na tržištima regije čiji negativni godišnji učinak iznosi oko 10 milijuna eura.

Jedan od načina ublažavanja budućih troškova jest premještanje proizvodnje u neku od zemalja CEFTA-e, upozoravaju iz Adris grupe. “S druge strane, to bi značilo ukidanje minimalno 150 do 200 proizvodnih radnih mjesta i upitnost održivosti proizvodnje duhana na hrvatskom selu. TDR, kao socijalno odgovorna tvrtka, traži rješenja kako bi zadržao radna mjesta u Hrvatskoj.”

Adris je u svibnju 2011. godine svoj udio u Opresi, najvećem lanca kioska u Bosni i Hercegovini, povećao na 97,1%.

Turistički dio poslovanja Grupe ostvario je 2,89 milijuna noćenja, što je za osam posto više nego u 2010. godini. U čvrstim objektima ostvaren je rast noćenja od devet posto.

Unatoč vrlo blagom oporavku gospodarstava glavnih emitivnih tržišta, ostvaren je rast cijena noćenja od 5,5%. Kako se navodi, to je rezultat dugogodišnjeg ulaganja u prepoznatljivu ponudu u višem cjenovnom segmentu. Hotel Lone otvoren je u lipnju 2011. godine te s hotelom Monte Mulini predstavlja vrh hotelske i ukupne turističke ponude na destinaciji Rovinj-Vrsar. Proizvod je prilagođen i kongresnom turizmu – rastućem, održivom, a time i poslovno vrlo atraktivnom tržišnom segmentu.

U 2011. godini Maistra je ostvarila prihod od prodaje u iznosu od 591 milijun kuna, što je porast od 15% na razini godine. Operativna dobit iz poslovanja iznosila je 45 milijuna kuna, što je za oko 20 posto više od dobiti ostvarene u 2010. godini.

Cromaris je u 2011. godini zabilježio rast prodaje za 44% u usporedbi s prethodnim izvještajnim razdobljem. Cromarisove prosječne stope rasta prodaje u razdoblju 2008. – 2011. iznose oko 30% godišnje.

Do 2015. prosječno će dodatno rasti oko 25 posto kako bi se dostigla planirana godišnja količina prodaje od 5000 tona. Tom se količinom osigurava ekonomija obujma, nužna za održivost tvrtke.

Kako bi se osigurao rast tvrtke, pojačane su prodajne aktivnosti na izvoznim tržištima pa se trenutačno izvozi oko 60% ukupne prodaje s trendom rasta, kaže se u izvješću.

Kako bi proizvodnja podržala takav rast prodaje, u Cromarisu je završena instalacija sustava automatskog hranjenja na dva najveća uzgajališta ribe. Time je, kako se navodi, osim količinskog rasta omogućena i efikasnost proizvodnje. U 2011. godini tvrtka je zabilježila tri puta veću proizvodnju u usporedbi s razdobljem prije ulaska Adrisa u djelatnost zdrave hrane.

“Potporu rastu i razvoju, a time i održivosti tog posla, daje i obavljena dokapitalizacija, vrijedna 155 milijuna kuna. Imperativ brzog rasta i razvoja nužan je i zbog činjenice da Cromaris danas posluje u uvjetima znatnog pada subvencija, čije se ukidanje očekuje najkasnije nakon ulaska Hrvatske u EU”, ističe se u izvješću Adris grupe.