Bayer-Monsanto-midiAmerički proizvođač genetski modificiranog sjemenja Monsanto pregovara s njemačkim Bayerom i drugim kompanijama o “alternativnim strateškim mogućnostima”, mjesec dana nakon što je odbio Bayerovu ponudu za preuzimanje od 62 milijarde dolara.

Mogućnosti Monsanta uključuju kombinacije s drugim tvrtkama i poslovnim subjektima u sektorima kojima se ne bavi Bayer. Potencijalni sporazumi mogli bi uključivati BASF i bilo koju drugu tvrtku koja posluje u tom području, kažu analitičari.

Monsanto, koji je u srijedu izvijestio o nižoj od očekivanja prodaji već šesto tromjesečje zaredom, pristupio je Bayeru s ponudom da kupi njegov znanstveni odjel za usjeve, izvijestio je u ožujku Reuters.

“Monsanto je i dalje dobar partner u ovoj industriji i uvjeravam vas da ćemo nastaviti aktivno istraživati te mogućnosti”, rekao je izvršni direktor tvrtke Hugh Grant.

Monsanto je objavio da nema “službenih novosti iz Bayera”, ali da se proteklih nekoliko tjedana vode razgovori.

Bayer, međutim, ne planira povećati svoju ponudu prije nego provjeri povjerljive informacije Monsanta, kazali su izvori iz njemačke kompanije.

Industrija sjemenja i agrokemikalija, u kojoj već dugo dominira šest velikih tvrtki, uzdrmana je u posljednje vrijeme s nekoliko velikih spajanja, nakon što su niske cijene usjeva i stezanje remena poljoprivrednika utjecali na zarade. U veljači je dogovoreno da će kompaniju Syngenta kupiti ChemChina za 43 milijarde dolara, dok su se Dow Chemical i DuPont prošle godine spojili u diva vrijednog 130 milijardi dolara.

Monsantova slaba zarada mogla bi povećati mogućnosti za udruživanje i kupnju te tvrtke, kazao je analitičar Jonas Oxgaard iz tvrtke Bernstein .

Neto dobit Monsanta pala je u trećem tromjesečju do 31. svibnja za više od 37 posto, na 717 milijuna dolara.

Neto prodaja pala je, pak, za 8,5 posto, na 4,19 milijardi dolara, što je manje od 4,49 milijardi dolara, koliko su očekivali analitičari. (SEEbiz.eu/Hina)