Potrošnja je porasla za 4,3 posto u odnosu na treći kvartal 2011. godine, i to na 139 milijardi američkih dolara.

Globalno oglašivačko tržište poraslo je u trećem kvartalu 2012. godine, prema Nielsenovom kvartalnom Global advertising trends izvješću. Potrošnja je porasla za 4,3 posto u odnosu na treći kvartal 2011. godine, i to na 139 milijardi američkih dolara. Porast se najvećim dijelom pripisuje Olimpijskim igrama koje su veliki medijski događaj diljem svijeta, te predsjedničkim izborima u SAD-u.

Zanimljivo je kako najveći rast u oglašavanju bilježi kino s 9,2 posto porasta, potom internet sa 7,7 posto pa radio sa 6,5 posto. Oglašavanje u dnevnim novinama ima blagi rast, a pad oglašavanja bilježe magazini.

Unatoč porastu koji se bilježi na svim kontinentima, zapadni dio Europe nastavlja pad koji se pripisuje velikom oprezu oglašivača koji paze na marketinške budžete radi ekonomske nestabilnosti.

Prema sektorima u odnosu na razdoblje od siječnja do rujna 2011., u 2012. godini više od šest posto rasta bilježe telekomunikacije, mediji, automobilska industrija i roba široke potrošnje, a u padu su zdravstvene usluge i kućna tehnika.

Iako zapadna Europa bilježi prosječno 3,4-postotni pad oglašavanja, od zemlje do zemlje rezultati se jako razlikuju. Nije neočekivano da je najnegativniji trend u Španjolskoj (-16,2 posto), gotovo 10% se manje oglašavalo u Italiji, a u Velikoj Britaniji i Njemačkoj trend je u blagom minusu.

Pozitivan trend bilježi Francuska. Na budžete za oglašavanje odražava se i politička situacija pa su efekti Arapskog proljeća vidljivi i u potrošnji na reklamiranje. Najviša je stopa u Egiptu, čak 37,2 posto, a visokih 18,9 posto drži Bliski Istok i Afrika. (Poslovni.hr)