KategorijeLeaflet reportLeaflet report: Nekom broj, nekom kvaliteta

Leaflet report: Nekom broj, nekom kvaliteta

leaflet sredstva za pranje posuđaI dok sredstva za ručno pranje posuđa po broju oglasa bilježe rast, segment strojnog pranja ostvario je manji broj promocija, ali uz bolju kvalitetu oglašavanja

Tvrtka Focus svake godine provodi LeReS istraživanje o upotrebi i primjeni letaka kod krajnjega kupca koje otkriva kvantitativnu i kvalitativnu razinu promidžbe. Ovo istraživanje potvrdilo je letak kao medij koji tvrtke sve učestalije koriste za potrebe informiranja, educiranja i pozivanja na kupnju.

ScreenShot001U kategoriji sredstava za pranje posuđa proveden je monitoring promocija u lecima u siječnju/veljači 2015. godine te je napravljena usporedba s pokazateljima koje je kategorija ostvarila u prva dva mjeseca prošle godine.

Pritom se kvantiteta iskazuje kroz broj promocija u vremenskom periodu, dok se kvaliteta oglašavanja očituje kroz bruto oglasnu vrijednost (GAV – Gross Advertising Value) koju čine osnovni parametri: pozicija u letku, veličina objave u cm2, format letka i njegov bruto domet.

Na temelju toga radi se tržišna procjena povrata uloženih sredstava u oglašavanje kroz letke. GAV parametar je od iznimne važnosti za oglašivače jer se na temelju dobivenih podataka rade kontrole, analize i planiranja.

BLAGI PAD VODEĆIH
Kategoriju sredstava za pranje posuđa dijelimo na dvije potkategorije – sredstva ra ručno i sredstva za strojno pranje posuđa. Ovom prigodom prikazat ćemo kretanja u broju promocija i bruto oglasnoj vrijednosti (GAV) u prva dva mjeseca 2015. u odnosu na ista dva mjeseca prošle godine.

Gledano po broju promocija, sredstva za ručno pranje posuđa u siječnju i veljači ove godine bilježe porast u odnosu na isti lanjski period, dok sredstva za strojno pranje nisu tako uspješna te su u istom periodu zabilježila manji broj oglasa nego lani.

Po bruto oglasnoj vrijednosti situacija je obrnuta – sredstva za ručno pranje posuđa bilježe pad, dok segment strojnog pranja raste, što u načelu znači da sredstva za strojno pranje posuđa imaju manji broj promocija, ali bolju kvalitetu oglašavanja.

Obratimo li pozornost na vodeće proizvođače u ovoj kategoriji po kriteriju bruto oglasne vrijednosti, vidimo kako se među vodećima nalaze i dva jaka domaća proizvođača (Saponia, Labud) te jedan trgovac (Plodine) sa svojom privatnom markom.

ScreenShot015Vodeća trojka ostvarila je pad udjela u GAV-u na godišnjoj razini. Tako je prvoplasirani Henkel pao za tri postotna poena zaključivši prva dva mjeseca ove godine s 28% udjela u GAV-u kategorije, no i s tim je rezultatom dosta odmakao takmacima.

Naime, Saponia na drugom mjestu ima 17% udjela u oglasnoj vrijednosti kategorije te je svoj udio blago smanjila s 19% koliko je imala u prva dva mjeseca lani.

Trećeplasirani Labud je ponešto jače pao jer je ovu godinu započeo s 13% udjela, čak 5% manje nego lani. Za razliku od toga, Procter & Gamble (P&G) snažno je porastao i to s 10% u siječnju/veljači 2014. na zavidnih 16% u prva dva mjeseca 2015. godine.

Reckitt Benckiser također je napredovao, doduše blago, za tek 1%, te sada zauzima 9% udjela u oglasnoj vrijednosti, a jednak intenzitet rasta za 1 postotni poen zabilježio je i trgovački lanac Plodine koji sa svojom privatnom markom drži 7% udjela. Ostali predstavnici kategorije svoj su udio u GAV-u povećali s lanjskih 8% na 10% početkom ove godine.

Melani Cipot
m.cipot@focusmr.com
Marko Havaši
mhavasi@hr.focusmr.com
focusmr_logo

Najnovije objave

Dalić: Tri Fortenovine kompanije bit će treći stup u poslovanju Podravke

Nakon procjene obvezujućih ponuda koje su pristigle tijekom ispitivanja interesa u procesu prodaje društava Poslovnog područja poljoprivreda, Fortenova grupa je ponudu Podravke ocijenila najboljom Predsjednica...

izlog

Domino’s Pizza dostupan na Glovu, uz brzu dostavu u Zagrebu i Osijeku

Aktivirano je pet lokacija, osiguravajući da omiljena jela budu dostupna svima, gdje god se nalazili Glovo, vodeća platforma za dostavu raznih proizvoda i jela na...