Dolaskom toplijeg vremena i procjepljivanjem covid kriza kao da je malo posustala pa se mnogi aktivno pripremaju za turističku sezonu, a neki razmišljaju i o širenju svog poslovanja kroz nove investicije, od kojih su neke i bankomati, primjereni posebno za one trgovce koji se nalaze na prometnim pozicijama.

Svakako da bankomat u vašemu prodajnome mjestu donosi dodatne pogodnosti – privlači dodatne kupce i povećava lojalnost postojećih, pa tako povećava i posjete u vašem dućanu, a osim dodatnog prometa donosi i veću potrošnju po transakciji.
No, prije nego odlučite kupiti uređaj, nekoliko je stvari na koje biste trebali obratiti pažnju.

Osim smanjene potrošnje i značajnog pada turističkih posjeta u periodu covid krize, ulazak Hrvatske u eurozonu koji je predviđen za 1. siječnja 2023. označit će dodatan pad glavnog prihoda u poslovanju s bankomatima a to je od usluge tzv. DCC-a (dynamic currency conversion).

Potrošačke i trgovačke navike znatno su se promijenile u posljednjih 18 mjeseci pandemije pa svjedočimo sve većemu korištenju tehnologije i češćim bezgotovinskim transakcijama. Koronakriza je ubrzala prijelaz na bezgotovinske opcije, a pojavile su se i mnoge digitalne banke i aplikacije koje sustavno osvajaju svoje mjesto i na tržištima Hrvatske i regije.

Gotovina je i dalje jedina alternativa eventualnim prekidima rada digitalnih sustava i prvi je izbor mnogih trgovaca kao najbrže i najizravnije sredstvo plaćanja. Ona je univerzalna, koriste ju svi bez obzira na godine i financijsku situaciju. Dodatno, gotovina je mnogima prvi izbor u upravljanju osobnim financijama jer ih sprječava da “virtualnom”, neopipljivom kupnjom prekomjerno opterete vlastiti budžet.

Zbog djelomičnog prelaska na digitalne oblike plaćanja, ali i drugih trendova, mnoge banke neovisno o njihovoj veličini trenutno procjenjuju koliki broj bankomata da ostave u svojemu vlasništvu dajući mnoge bankomate van poslovnica na upravljanje tvrtkama koje su za to specijalizirane kako bi ostvarile maksimalni učinak uz minimalne troškove. Primjerice, krajem prošle godine Bank of Ireland prodala je kompletnu mrežu svojih bankomata koji se nalaze van poslovnica, njih ukupno 700, Euronetu, tvrtki koja posluje na svim kontinentima i pravi je globalni igrač na tom tržištu. Neke banke razmišljaju i o smanjenju broja poslovnica te o udruživanju s drugim bankama kako bi napravile svoju mrežu bankomata i u svakom trenutku bile dostupne svojim klijentima uz što manje troškove i za svoje poslovanje i za klijente.

Naime, sve se banke vode željama korisnika – a korisnici žele brzo dostupan keš u blizini svih lokacija na kojima se kreću. Takve usluge pojedinačno su neisplative čak i za velike bankare te predstavljaju jedan od glavnih razloga zašto se tržište bankomata mijenja i napreduje u smjeru specijaliziranih tvrtki koje se bave isključivo tim poslom.

Koji su stvarni troškovi za vlasnika bankomata?
Elektrokemijska zaštita, inteligentan način zaštite koji novčanice označava neizbrisivom tintom u slučaju pokušaja krađe ili provale, svakako je novi trošak bankomata koji dolazi nakon svih drugih troškova održavanja i upravljanja uređajem koji uključuju procesuiranje, softvere, stalnu nadogradnju te usklađenost s bankarskim zahtjevima i propisima regulatora. Primjerice, samo elektrokemijska zaštita po uređaju košta oko 5.000 eura, a trenutno je i teško dobavljiva zbog cijelog niza regulatornih odobrenja koja tek trebaju stupiti na snagu u mnogim zemljama. U Hrvatskoj svi bankomati koji postoje na tržištu takvu zaštitu moraju ugraditi do svibnja 2024., dok svi novi bankomati ili bankomati koji se iz bilo kojeg razloga pomiču i vraćaju u promet, pa čak i samo zbog servisa, moraju odmah imati postavljen sustav elektrokemijske zaštite. Trenutno se sustav u Hrvatskoj ne može dobaviti, kako zbog dostupnosti na tržištu, tako i zbog toga što još nema sva potrebna regulatorna odobrenja.

Možete biti vlasnik bankomata, ali hoćete li od njega zaraditi?
Raspitali ste se za mogućnosti i razmišljate o tomu želite li primati rentu od bankomata postavljenog u vašemu prostoru ili postati vlasnik uređaja i dijeliti prihod od poslovanja bankomata. Glavno pitanje koje si trebate postaviti je hoćete li u narednom srednjoročnom razdoblju zaraditi znatno više ako ste vlasnik bankomata. Osim već spomenutih troškova održavanja i upravljanja bankomatom, te globalnih trendova u poslovanju u kojemu čak i banke prepuštaju vlasništvo nad uređajima, važno je saznati i ključne stavke koje su važne za projekciju budućih prihoda. Neke od tih stavki uključuju vašu lokaciju, nalazi li se ona na području s visokim prometom, sastav vaših kupaca (domaći ili strani gosti), dostupnost bankomata drugih tvrtki te druge servise u blizini. Trebate dobro razmisliti o potencijalu i prometu koji možete ostvariti. Ulog je znatan, a garancija nema, poglavito ako dogovorite podjelu profita po broju transakcija jer u ovakvim nestabilnim vremenima transakcije mogu i mjesecima izostati. Partnerske tvrtke, poput Euroneta, procijenit će cijeli niz faktora vezanih uz poslovanje uređaja u njihovom vlasništvu, uključivši i potencijalni broj korisnika, te vam ponuditi fiksni mjesečni prihod za postavljanje bankomata u vaš prostor, bez ikakvih dodatnih i skrivenih troškova i bez rizika od gubitka.

Za više informacija kontaktirajte Euronetove stručnjake na 0800 68 68 68.

Kliknite za najnovije vijesti, analize i istraživanja u vašem sandučiću!