agrolaguna-berba-maslina-001Na Agrolaguninim je maslinicima zasađeno 65.000 stabala maslina čiji godišnji urod doseže do 900 tona

Agrolaguna, najveći hrvatski proizvođač vrhunskog ekstra djevičanskog maslinovog ulja, organizirala je krajem listopada za novinare hrvatskih medija sudjelovanje u bogatoj berbi u svom najvećem masliniku u Červaru koji raspolaže s 46.000 stabala na površini od 160 hektara položenih uz more.

Agrolaguna u svom posjedu ima ukupno šest maslinika sa zasađenom površinom od 217 hektara, gdje na oko 65.000 stabala godišnje rodi i do 900 tona maslina. U Poreču tvrtka ima vlastitu modernu uljaru, kapaciteta 3,5 tone na sat, u kojoj prerađuju ulje i za okolne maslinare.

Ovom prilikom po prvi put omogućeno je i stranim turistima da osjete čar i ljepotu berbe maslina i upoznaju se s rađanjem Agrolaguninog maslinovog ulja OL ISTRIA. Na plantažama je berba maslina započela 26. rujna, a očekuje se prinos od 90 vagona, što je urod za 20% veći od lanjskog.

Ova je godina za Agrolagunu rekordna jer su navodnjavanjem i pravovremenim agrotehničkim mjerama spriječili moguće posljedice suše i nametnika. “Agrolaguna ove godine bilježi odlične rezultate i u volumenu i u kvaliteti maslina, s urodom od preko 1000 tona ploda ostvarila je najveću berbu u vlastitoj povijesti. Ovaj rezultat postignut je savjesnim i stručnim radom čitavog tima radnika i stručnjaka”, ističe voditeljica Agrolagunine uljare Katja Gašparini.

agrolaguna-berba-maslina-003U Agrolaguninim maslinicima zasađene su domaće sorte maslina, a to su Istarska Buža i Bjelica, a od ostalih tu su sjeverno-talijanske sorte kao što su Leccino, Pendolino, Ascolana i Picholine.

Sve ove sorte imaju specifičan okus, miris i intenzitet, tako da se ulja, kao i vino, mogu kombinirati uz različita jela.

Kako je Agrolaguna počela sa sadnjom maslinika 60-ih godina u sklopu projekta Ujedinjenih naroda, pretežno se radilo o talijanskim sortama maslina, što je i do dan danas ostao temelj Agrolaguninog naslijeđa. Zanimljivo je da je ove godine, prvi puta, krenula i sadnja autohtonih istarskih sorti i to prvenstveno Istarske Bjelice. Kako su stabla tek zasađena, potrebno je vrijeme kako bi one počele rasti te će se proizvodi od ovih plodova plasirati tek u budućem razdoblju.

Berba maslina kreće početkom listopada i traje sve do sredine studenog, što naravno ovisi o sorti i zrelosti maslina.

agrolaguna-berba-maslina-006Futurističko strojno branje
Kod branja je bitno zapamtiti da se beru samo zdravi plodovi, dakle plodovi koji su prošarani. Postoje tri načina branja maslina: ručno, grabljama i strojno, a prilikom našeg posjeta uspjeli smo posvjedočiti zanimljivom strojnom branju koje se obavlja pomoću tresača neobičnog izgleda. Stroj prvo svojim teškim kliještima težine 450 kilograma primi stablo koje onda obgrli “kišobranom” raspona sedam metara koji služi za prihvat otpalih plodova.

Kliješta zatim izazivaju mikro vibracije uslijed kojih dolazi do otpadanja plodova u kišobran, a sama trešnja traje od 4 do 6 sekundi ovisno o veličini stabla. Stroj može u vremenu od 10 radnih sati obrati od osam do 16 tona plodova ovisno o tehnološkoj zrelosti i količini ploda po stablu.

Kušanje maslinovog ulja
Uzorci maslinovog ulja kušaju se u čašama tamnoplavog stakla specifičnog oblika na temperaturi od 28°C što omogućuje da se toplinom oslobođene mirisne tvari koncentriraju pri vrhu čaše i tako lakše zamjećuju.