branko-roglic-ftd2Potvrdio je napise u mađarskim medijima o preuzimanju mađarskog konkurenta, distributerske tvrtke Rafinanz Service

Branko Roglić, vlasnik Orbica, potvrdio je da je preuzeo mađarskog konkurenta, distributersku tvrtku Rafinanz Service, javlja tportal.

“Početkom tjedna smo preuzeli 75 posto vlasništva Rafinanza, a bivšim vlasnicima ostalo je 25 posto. Nama je ova akvizicija vrlo značajna jer je riječ o firmi koja je u mađarskoj principal za Procter&Gamble, a Rafinanz ima svoje tvrtke u Češkoj i Slovačkoj, tako da sada tamo držimo distribuciju Duracella i Brauna’, kazao je Branko Roglić.

Nakon akvizicije, Rafinanz Service će promijeniti ime u RafinanzOrbico, a mađarski mediji izvještavaju da će hrvatski vlasnik do kraja godine dokapitalizirati tvrtku sa sadašnjih 33 milijuna eura (110 milijuna forinti) na 360 milijuna eura (1,2 milijarde forinti).

Ističu da je Orbico najveći distributer robe široke potrošnje u srednjoj i istočnoj Europi s lanjskim prometom od oko 800 milijuna eura, koji zapošljava 2300 ljudi.

Roglićeva tvrtka ušla je ove godine na Deloitteovu ljestvicu 500 najvećih tvrtki u srednjoj Europi. Na toj se ljestvici Orbico našao u društvu 12 hrvatskih tvrtki i, po prihodima od prodaje, izbio je iznad Tedeschijeva Atlantica i Podravke.

Mađarsku akviziciju i poslovni uspjeh usred krize Roglić je ovako komentirao: “Mi smo uvijek bili skromni, dobro smo planirali i bili informirani o tome što se događa. Znao sam da neće moći ići dalje sa zaduživanjem, kako je krenulo odmah nakon rata, kada su svi kupovali Mercedese.”

Roglić je kao bivši predsjednik HUP-a i sadašnji član NO-a Udruge poslodavaca kritičar preskupe države: “Administracija nam je strašno rasla, kad sam bio predsjednik HUP-a, proračun nam je iznosio 30-40 milijardi, a sada se uvećao na 120 milijardi kuna iako nam gospodarstvo nije raslo.” (Tportal)