Unutar kategorije čipsa primjetno je da proizvođači sve više razvijaju različite okuse kojima se pokušavaju osvojiti potrošači a s obzirom na konstantan rast razine korištenja u tome i uspijevaju

Mnogi od nas ne mogu zamisliti zabavu, odlazak u kino ili ispijanje piva s prijateljima bez čipsa, popularne grickalice koja u većim formatima trgovačkih lanaca zauzima sad već više-metarske police. Priča o čipsu kaže da je ova zarazna grickalica, koju mnogi ne mogu prestati jesti dok vrećica nije prazna, nastala kad je kuhar američkog restorana iznerviran ponašanjem razmaženog bogataša, koji mu je dva puta vratio krumpir tvrdeći da je predebelo izrezan, servirao krumpir tako tanko rezan i pržen da se nije mogao jesti vilicom i nožem već samo prstima.

Kao što se dogodilo i s mnogim drugim danas popularnim jelima, slučajna kuharska inovacija brzo je postala hit.

RAZINA KORIŠTENJA
U okviru BRANDpuls istraživanja kontinuirano se prate marketinški pokazatelji uspjeha za kategoriju čipsa i brendove unutar nje, a podaci se analiziraju u pogledu demografije, životnog stila potrošača te njihovih kupovnih navika.

Marketinški pokazatelji su važni za uspješno vođenje brenda kroz sliku stanja brenda i ranog uočavanja mogućih problema i prilika. Podaci korišteni u analizi koja slijedi prikupljeni su u 2013. godini.

Prema njima, oko 70% populacije Hrvatske u dobi od 15 do 64 godine koristi bar ponekad kategoriju čipsa s tim da ih 27% koristi kategoriju barem jednom tjedno.

Ovih 27% potrošača ujedno tvore “heavy” segment potrošača, dok “medium” segmentu pripada 26% potrošača (koriste kategoriju bar jednom mjesečno), a “light” segmentu ih pripada oko 20% (koriste kategoriju rjeđe od jednom mjesečno). Od 2008. godine, od kada se kategorija prati u okviru istraživanja BRANDpuls, primjetan je rast razine korištenja čipsa.

Istovremeno raste i udio “heavy” korisnika, segment koji uglavnom čini mlađa populacija u dobi od 15 do 29 godina.

Najčešće su to učenici i studenti koji žive u kućanstvima s ukupnim prihodima od 7.000 do 11.000 kn a češće od prosjeka populacije žive u Sjevernoj Hrvatskoj.

(NE)VJERNOST BRENDU
Oko 60% “heavy” korisnika smatra da je čips sastavni dio svake zabave, ali isto tako i neizostavan pratilac na putovanjima i izletima te ga jednostavno ne mogu prestati jesti jednom kad započnu i vrećica nije prazna.

Uglavnom više vole čips s okusom nego onaj obični. Oko polovice “heavy” korisnika preferira čips uz pivo ili bezalkoholna gazirana pića.

Situacija u susjednoj Srbiji vrlo je slična pa tako kategoriju čipsa bar ponekad konzumira 75% populacije u dobi od 15-64 godine.

Kategoriju najčešće konzumiraju korisnici u dobi od 15-39 godina. Nadalje, među “heavy” potrošačima čipsa zamijećena je relativno niska razina važnosti brenda prilikom odabira proizvoda.

Samo 35% “heavy” potrošača čipsa izjasnilo se da im je jako važan brend prilikom odabira iz čega se može zaključiti da relativno lako prelaze s jednog na drugi brend. Izgleda da je potrošačima teško ostati vjeran brendu kad se na policama konstantno nude novi okusi i oblici čipsa.

Vodeći brend u kategoriji čipsa je Čipi Čips koji koristi nešto manje od polovice populacije Hrvatske u dobi od 15 do 64 godine. Drugi brend u kategoriji je Chio Chips koji koristi četvrtina populacije, a prati ga Pringles s razinom korištenja od 18%. S obzirom da kategoriju koristi visok postotak populacije, razine svih indikatora piramide relativno su visoke.

ŠIRENJE KATEGORIJE
Kombinacijom najvažnijih marketinških pokazatelja, uzetih s potrošačke razine (od poznavanja brenda, korištenja, uzimanja u obzir prilikom kupnje, lojalnosti i sl.), dobivena je jedinstvena mjera koja omogućuje usporedbu brendova na tržištu – BRANDscore. BRANDscore uspoređuje brendove unutar kategorije čipsa i pokazatelj je snage na tržištu.

Promatranje cjelokupnog uspjeha brenda na tržištu je osobito vrijedno u situacijama kada brendovi na određenom marketinškom pokazatelju postižu vrlo slične vrijednosti pa se tek uzimanjem u obzir svih pokazatelja može dobiti prava slika stanja snage na tržištu.

I prema BRANDscore-u Čipi Čips je vodeći brend u kategoriji čipsa u Hrvatskoj. Svoju poziciju može zahvaliti visokim vrijednostima koje je postigao na svim brend indikatorima. Slijedi ga Chio Chips, a na trećem mjestu je Pringles.

Unutar kategorije primjetno je da proizvođači sve više razvijaju različite okuse kojima se pokušavaju osvojiti potrošači a s obzirom na konstantan rast razine korištenja kategorije u tome i uspijevaju.

Također, primjetno je da i ova kategorija prati svjetske trendove vezano za zdraviji način prehrane pa sve češće možemo i na policama čipsa naći proizvode bez soli, s manje soli i slične natpise koji sugeriraju zdraviji proizvod pa stoga prostora za proširenje kategorije i osvajanje novih korisnika zasigurno ima.

Karla Kovač
Research Executive