U dvomjesečnom razdoblju prije Božića prodaja najčešćih darova porasla je za samo 0,7 posto, iako su analitičari najavljivali rast tri do četiri posto.

Američki potrošači zahvaćeni su opasnom letargijom koja ne sluti na dobro, upozoravaju analitičari.

Američki trgovci su ove godine zabilježili najslabiji rast božićne prodaje od 2008. godine, kada su SAD ulazile u recesiju.

Na hlađenje potrošača prema šopingu utjecali su loše vremenske prilike te sve veća nesigurnost zbog gospodarskog stanja u državi.

Prodaja najčešćih božićnih darova, koju prati jedna od stručnih službi MasterCarda, u dvomjesečnom razdoblju prije Božića porasla je 0,7 posto. Brojni analitičari najavljivali su rast tri do četiri posto.

Godine 2008. prodaja božićnih darova poput elektronike, odjeće, nakita, parfema i ostalih luksuznih proizvoda, namještaja i ostale opreme za domaćinstvo pala je za dva do četiri posto. No, lani je porasla za četiri do pet posto.

Na manju potrošnju utjecao je niz okolnosti: uragan Sandy poharao je istočnu obalu, uslijedile su snježne oluje i loše vrijeme, pa predsjednički izbori, pokolj u školi u Newtownu, a dodatnu nesigurnost potrošača potaknula je neplodna rasprava o proračunu. Ni popusti trgovaca u posljednjem trenutku nisu bili dovoljan mamac da pokrenu potrošače iz letargije.

Ako Amerikanci ni iduće godine ne budu trošili, domaćem gospodarstvu analitičari nagovještavaju tek minimalni rast. Prodaja božićnih darova jedan je od ključnih pokazatelja stanja američkog gospodarstva. U studenom i prosincu trgovci ostvaruju oko 40 posto ukupnog godišnjeg prometa.

Snježni orkan koji je u studenom pogodio Sjedinjene Države ipak je imao pozitivan utjecaj na jedan segment maloprodaje – na internetsku prodaju. No, ni ona nije rasla snažno kao prethodnih godina: od 28. listopada do 24. prosinca porasla je za samo 8,4 posto, osjetno manje nego lani kada je stopa rasta bila između 15 i 17 posto. (Banka.hr)