Skoro trećina Slovenaca najviše potroši u diskontnim trgovinama

diskontne-trgovine-midiTržišni udio tzv. diskontnih lanaca u slovenskoj trgovini iznosi skoro trećinu, a prema zadnjem ispitivanju ponašanja slovenskih potrošača 31 posto anketiranih kupaca u stranim diskontnim trgovinama potroši najviše novca, piše u srijedu ljubljanski dnevni list “Dnevnik”.

Lanci poput Hofera, Lidla i Eurospina lani su zabilježili zajednički prihod od prodaje u iznosu 810 milijuna era, a njihov se tržišni udio u maloprodaji udvostručio u samo nekoliko godina.

Još 2009. godine ostvarivali su 12 posto ukupne maloprodaje, 2014. već 24 posto, a udio im i dalje raste, što se tumači učincima financijske krize koja je izazvala promijenjene navike potrošača koji prilikom kupovine obilaze više trgovina i biraju artikle prema odnosu cijene i kvalitete, bez obzira na afirmiranost artikla na tržištu.

Strani diskonti prilagodili su se domaćem tržištu te, za razliku od početaka, sve više nude i proizvode lokalnih proizvođača, čime nastoje još više privući kupce.

Njemački Hofer je prve prodavaonice u Sloveniji otvorio 2005., a sada ih ima 81. Lani je na slovenskom tržištu ostvario 396 milijuna eura prometa, skoro 100 milijuna više od Lidla koji se pojavio tri godine kasnije i skoro 200 milijuna više od talijanskog Eurospina.

Mercator i Spar kontroliraju skoro četvrtinu tržišta, u velikom je padu prodaja domaćeg lanca Tuš, dok udio diskontnih trgovina u slovenskoj maloprodaji i dalje raste i sada drže skoro trećinu ukupne prodaje. (SEEbiz.eu/Hina)

Prethodni članakDOP – Stavovi potrošača: Područje na kojem treba više raditi
Sljedeći članakUvozna hrana mora se bolje kontrolirati i nadzirati