SAD zadržao carine na europski uvoz

Washington je uveo 15-postotne carine na uvoz Airbusovih aviona i 25-postotne carine na uvoz niza uglavnom prehrambenih proizvoda iz zemalja EU-a, uključujući Hrvatsku

SAD je odlučio zadržati 15-postotne carine na uvoz Airbusovih aviona i 25-postotne carine na uvoz niza prehrambenih proizvoda iz Europske unije, najavljujući iniciranje “novog postupka” kako bi se pronašlo “dugoročno” rješenje.

Svjetska trgovinska organizacija (WTO) presudila je nakon dugotrajnog spora da su europske subvencije proizvođaču zrakoplova Airbusu bile protupropisne, odobrivši SAD-u uvođenje kompenzacijskih carina na europski uvoz u vrijednosti 7,5 milijardi dolara godišnje.

Washington je uveo 15-postotne carine na uvoz Airbusovih aviona i 25-postotne carine na uvoz niza uglavnom prehrambenih proizvoda iz zemalja EU-a, uključujući Hrvatsku.

Bruxelles je nizom poteza pokušao ishoditi ukidanje carina, ali američki predstavnik za trgovinu (USTR) Robert Lightizer konstatirao je u srijedu da EU “nije poduzeo potrebne mjere” da ispoštuje odluke WTO-a.

Stoga će Washington pokrenuti novi proces kako bi se pronašlo dugoročno rješenje, najavio je Lightizer.

Lighthizerov ured najavio je ujedno da će iz popisa proizvoda obuhvaćenih carinama isključiti neke proizvode iz Grčke i Britanije i dodati proizvode iz Njemačke i Francuske u odgovarajućoj vrijednosti.

Airbus je pokušao potaknuti Washington na ukidanje carina, ponudivši u srpnju plaćanje viših kamatnih stopa na dva kredita koje su mu odobrile Francuska i Španjolska, u “posljednjem” pokušaju rješenja dugotrajnog spora.

Na odluku o produljenju carina reagirali su “dubokim žaljenjem”.

Vjerujemo da će “Europa primjereno odgovoriti, kako bi obranila svoje i interese svih europskih kompanija i sektora, uključujući Airbus, koji su se našli na udaru carina”, poručili su iz Airbusa.

Diplomati EU-a u Washingtonu nisu odmah bili dostupni za komentar produljenja američkih carina, navodi Reuters.

(Hina)

Kliknite za najnovije vijesti, analize i istraživanja u vašem sandučiću!