Koje sve talijanske delicije nudi dućan Salumeria Mangia teško je nabrojati. Stoga su vlasnici nedugo nakon otvaranja prve lokacije odlučili svoju ponudu predstaviti i na još jednom prodajnom mjestu kako bi svojim sugrađanima bili što bliže.

Gradske tržnice već neko vrijeme nisu mjesta na koja pravi gurmani odlaze da bi pronašli “sve što im srce poželi”. Za posebne prigode, za posebne goste ali i gušte, diljem grada niču specijalizirane trgovine u kojima je uživanje u hrani dignuto na višu razinu, gotovo umjetnost. Jedno takvo mjesto je i Salumeria Mangia u Medulićevoj ulici, nedaleko šmekerskog Malog placa, popularnog Britanca.

Na mjestu gdje su sada probrane talijanske delicije, za kojima znalcima nije teško potegnuti na drugi kraj grada, do prije godinu dana nalazio se dućan s dječjim dekorima u vlasništvu Nikoline Kamalić, danas ponosne vlasnice trgovine Mangia, inače stomatologinje po struci.

“Kao ljubiteljica dizajna i lijepoga odmah po rođenju svojih blizanki odlučila sam otvoriti dućan za opremanje dječjih prostora. Iako svaki poduzetnik zna da radno vrijeme praktično ne postoji, ipak je znatna prednost činjenica da je gotovo sve obveze moguće rasporediti po vlastitim prioritetima”, tumači Nikolina priznajući kako za ovu oazu talijanskih proizvoda ipak nije zaslužna samo ona, već je Mangia rezultat zajedničkog truda njenog supruga, ali i brata.

Suprug Vanja već nekoliko godina na veliko opskrbljuje restorane i hotele upravo asortimanom koji su odlučili ponuditi u vlastitoj trgovini, što znači da nabavu poznaje u dušu, a brat Matija se nametnuo kao logičan izbor za voditelja obiteljskog dućana jer posla ima za sve. “Otvaranje vlastitog dućana bila je potiho suprugova želja već neko vrijeme, ali definitivno nam je sazrela u vrijeme prvog strogog zatvaranja zbog korone kad je promet dućana s dekorima malo posustao”, prisjeća se Nikolina dodajući kako su tada osvijestili da će hrana i sve vezano s njom kupcima uvijek biti zanimljiva i nužna pa su se odlučili na asortimansku preorijentaciju.

Uređeni lokal na odličnoj lokaciji već su imali pa se konkretni plan iskristalizirao u samo tjedan dana, prilagodba prostora prehrambenom asortimanu napravljena je tijekom ljeta, a prve kupce Mangia je ugostila početkom listopada. Odaziv i reakcije kupaca pokazale su kako je Zagrepčanima itekako nedostajao ovakav tip dućana te da su supružnici Kamalić imali dobar “špurijus” odlučivši se posvetiti upravo talijanskoj hrani.

VELIKI TRUD
“U našu ponudu ulažemo jako puno truda. Ponajviše je za to zadužen suprug koji bira proizvode tako da stalno budemo zanimljivi našim mušterijama, ali slušamo naravno i kupce koji često dobro poznaju talijansku hranu. Svatko od njih ima nešto što je probao barem jednom u Italiji pa bi tu deliciju volio kupiti i kod nas. Ne možemo udovoljiti baš svim željama jer je ponuda prehrambene industrije naših susjeda izuzetno bogata i široka, ali trudimo se najviše što možemo”, ističe Nikolina.

Iako je prilično teško iz tako bogate ponude izdvojiti samo jedan adut, naša sugovornica se kao top seller ipak odlučila istaknuti mortadelu od vepra s tartufima. Uz nju popularna je i obična mortadela te ona s pistacijama koje s ponosom nose oznaku originalnog porijekla IGP Bologna. Mangia nije dućan u koji se ide zbog proizvoda po povoljnijoj cijeni, ali je zato mjesto u koje se gotovo hodočasti zbog vrhunskih i posebno biranih proizvoda najbolje kvalitete.

Među njima se zasigurno ističu i pršuti. Talijanske odlikuje blagi okus i manja slanoća u odnosu na naše domaće pa zato iziskuju da ih se reže izuzetno pažljivo i na tanke šnite. U ponudi su i kuhane te dimljene šunke, pečena pureća prsa, raznovrsne salame i kobasice kojima talijanska ponuda obiluje. “Nastojimo s vremena na vrijeme, uz one koji najbolje idu i koje su ljudi prepoznali, u ponudu ubaciti i nešto novo pa osluškivati reakcije kupaca”, objašnjava Nikolina.

Da je u najmanju ruku izazovno izabrati artikle pokazuje i podatak kako je u Italiji komercijalno prepoznato otprilike 500 vrsta sireva među više od 2.500 poznatih vrsta. Na police Mangie su njeni vlasnici do sada uvrstili njih 30-ak. “Svakog nam tjedna iz Italije dolaze popularne svježe burrate, sirevi okruglog oblika nalik mozzarelli, ali s mekanom i sočnom unutrašnjošću. Nudimo primjerice vrstu s tartufima, pa bez laktoze, zatim dimljenu, a najviše je preporučujem posoljenu i namazanu na topli kruh prelivenu s malo maslinovog ulja”, savjetuje Nikolina kako uživati u tom specijalitetu po kojeg kupci ciljano dolaze jednom tjedno jer su već navikli da je tada najsvježija. Naravno, nezaobilazne su i mozzarelle, pa rikota te razni tvrdi sirevi poput parmezana.

NOVA LOKACIJA
U samom dućanu uglavnom ne pripremaju hranu, ali kupcima ponekad ponude svježe pečenu focacciu. Osim za posluživanje i vješto rezanje salama, mortadela i pršuta, djelatnici, kojih je uvijek po dvoje zaduženo samo za hladnjak, rado s kupcima podijele recepte za slasne talijanske specijalitete. Njih je, zahvaljujući namirnicama koje je moguće nabaviti u trgovini Mangia, zaista jednostavno pripremiti i kod kuće. “Kupce zanima koja tjestenina ide najbolje uz koji umak. Kod nas se bolognese tradicionalno jede sa špagetima, a mi volimo preporučiti i neke druge te tako potaknuti ljude na eksperimentiranje”, navodi Nikolina.

Kod spomena tjestenine kao jednog od najprepoznatljivijeg simbola talijanske kuhinje, Mangia je također neizostavna zagrebačka adresa. Iz tvornice Zini dolaze im punjeni ravioli, ali i još mnoge raznolike delicije. A od punjenja nema što nema – klasični s mesom, sa sedam vrsta sireva, pa od pirovog tijesta s rikotom i orasima, kruškom i sirom, s gamberima, školjkama i vlascem, gljivama, bučom… Posebna priča su slastice čiji izbor vlasnici ne prepuštaju slučaju nego osobno odlaze po nju na izvorište.

Zato Mangia obiluje torronima, krokantima, različitim keksima, slatkim kremama među kojima je trenutačno najveći hit ona od pistacija, a diče se i originalnom talijanskom Nutellom koja se od austrijske razlikuje po većem udjelu lješnjaka. I moglo bi se ovako nabrajati unedogled jer Mangia je zaista prava riznica gurmanskih užitaka.

Otvaranje dućana sa specijaliziranim talijanskim asortimanom vlasnicima, a još više poklonicima dobre hrane, pokazao se kao pun pogodak. Kako bi bili bliže kupcima, ovih dana otvaraju i poslovnicu u blizini Martićeve, ulice koja se u Zagrebu već etablirala kao svojevrsna gurmanska meka. U njoj će asortiman biti nešto užeg opsega s manje vina i slastica, ali zato će to nadoknaditi s fokusom na sirevima, salamama i pršutima. Ne treba sumnjati u njen uspjeh!