Osječka Saponia ostvarila je u prvih devet ovogodišnjih mjeseci na razini grupe neto dobit od 16,4 milijuna kuna, što je 52,2 posto manje nego u istom razdoblju godinu ranije, pokazuje financijsko izvješće objavljeno u četvrtak.

Saponia je u tom razdoblju ostvarila ukupni prihod od 511,8 milijuna kuna, što je gotovo četiri posto više u odnosu na isto razdoblje prošle godine.

Prihod od prodaje Saponia brendova uvećan je za 5 posto te je iznosio 360 milijuna kuna, prihod od prodaje Koestlin brendova uvećan je 8 posto, na 45,7 milijuna kuna, a Kandit brendova za jedan posto, na 87,6 milijuna kuna, dok je prihod od ostale prodaje smanjen 6 posto, na 13,3 milijuna kuna, navodi se dalje u izvješću.

Ukupni rashodi iznosili su 495,4 milijuna kuna, te su bili za osam posto veći nego lani.

“Od početka godine pojačava se troškovni pritisak kroz rast cijena sirovina i ambalaže, energenata te daljnjim povećanjem prosječne bruto plaće zaposlenika. Za devet mjeseci troškovi materijala za proizvodnju veći su za 33 posto, a cijene energenata i goriva od početka godine više su za 23 posto. U proteklom kvartalu negativan utjecaj rasta cijena inputa je još izraženiji te je njihov indeks 142. Kako bi očuvali standard naših zaposlenika, nastavilo se s provođenjem politike povećanja prosječne bruto plaće zaposlenicima, koja je u proteklih devet mjeseci viša za 18 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine”, kazala je Dajana Mrčela, predsjednica Uprave Saponije .

Prosječna neto plaća iznosila je u tom razdoblju 5.900 kuna, a bruto plaća 9.176 kuna, navodi se, između ostalog, u izvješću.

Od važnijih poslovnih događaja, kompanija je 12. srpnja potpisala memorandum o zaključenju ugovora o prodaji dionica zadarske Maraske Stanić Beveragesu te je obavljen prijenos dionica. Nadalje, u tijeku je proces pripajanja povezanog društva Mercos d.o.o. temeljem Ugovora o pripajanju od 16. rujna, a efekti tog pripajanja reflektirat će se u sljedećem razdoblju. (Hina)

Kliknite za najnovije vijesti, analize i istraživanja u vašem sandučiću!