Jedno od najboljih piva u regiji točilo se na Trgu oslobođenja Alija Izetbegović gdje je Sarajevska pivara kulturno-zabavnim programom proslavila 152 godine postojanja.

Sarajevska-pivara-ulaz-midiProslava 152. godine postojanja najstarijeg industrijskog postrojenja u Bosni i Hercegovini upriličena je uz prigodan program.

Građani su osim piva mogli besplatno konzumirati Pepsi, Seven Up, Sarajevsku mineralnu vodu i ostale napitke iz proizvodnje Sarajevske pivare.

Sarajevska pivara osnovana je 1864. godine i smatra se prvom industrijskom proizvodnjom u BiH. Jedina je europska pivara čija je proizvodnja bila kontinuirana i tijekom Otomanskog carstva, kao i tijekom vladavine Austro-Ugarske monarhije.

Zgrada Sarajevske pivare jedna je od najatraktivnijih građevina u Sarajevu, s arhitektonskim stilom koji je mješavina orijentalnog i klasičnog europskog dizajna. Sarajevska pivara je vodeća bh. kompanija u proizvodnji piva, gazirane i negazirane vode, bezalkoholnih pića i sokova, a cijeli proces proizvodnje Sarajevske pivare je u skladu s najvišim tehničkim standardima.

Najprepoznatljiviji brand Sarajevske pivare je svakako Sarajevsko pivo, jedan je od najjačih bh. brandova. (klix.ba)