Mliječna staza tradicionalna je UNICEF-ova humanitarna utrka koja se održava šestu godinu zaredom, a u razdoblju od 2017. do 2021. godine postala je važna platforma za podizanje svijesti i prikupljanje resursa za ključna ulaganja u dobrobit djece kroz UNICEF-ove programe u Hrvatskoj. Svake godine u UNICEF-ovu se utrku uključuje sve veći broj korporativnih partnera, a Kaufland Hrvatska podržava Mliječnu stazu kao glavni sponzor od njezina prvog izdanja 2017. godine.

Uz podršku više od 20 tisuća sudionika u prvih je pet godina utrkom Mliječna staza prikupljeno 4,5 milijuna kuna za potporu najugroženijoj djeci u Hrvatskoj. Tim je sredstvima UNICEF podržao otvaranje nacionalne banke humanog mlijeka, osigurao financijsku potporu udomiteljskim obiteljima s najmlađom djecom, svim rodilištima u Hrvatskoj osigurao opremu te podržao uspostavljanje usluga za djecu s teškoćama u razvoju i njihove obitelji. Kroz ovu šestogodišnju suradnju Kaufland Hrvatska, kao važan partner UNICEF-a i humanitarne utrke, kontinuirano značajno doprinosi ostvarivanju pozitivnih promjena za najranjiviju djecu i obitelji u Hrvatskoj.

Ove će godine UNICEF sredstvima prikupljenima na utrci podržati provedbu programa podrške za mentalno zdravlje djece i mladih u školama (PoMoZi Da), koji provodi Hrvatski zavod za javno zdravstvo. Procjenjuje se kako će time biti educirano više od 400 učitelja i nastavnika, a izravnu će korist imati više od 20.000 učenika osnovnih i srednjih škola. Mliječna staza bit će središnje događanje u UNICEF-ovoj kampanji za podršku mentalnom zdravlju djece i mladih, kojoj je cilj ukazati na važnosti uklanjanja još uvijek prisutne stigme oko mentalnog zdravlja, a koja često sprečava mlade da potraže pomoć.

Potaknuti uspješnom suradnjom, Kaufland Hrvatska k. d. i Ured UNICEF-a za Hrvatsku ove su godine potpisali trogodišnji sporazum o suradnji kojim se obvezuju na predani nastavak poticanja trajnih i sustavnih promjena za boljitak djece u Hrvatskoj i svijetu. Sporazum je rezultat dugogodišnje plodne suradnje koja se temelji na snažnoj podršci programima koje UNICEF predano provodi u Hrvatskoj, dok je Kaufland Hrvatska od 2010. godine donirao ukupno 878.761 kunu.

Ulaganje u budućnost djece svojevrsna je nit vodilja suradnje Kauflanda i UNICEF-a koja se, osim na svim dosadašnjim izdanjima utrke, uspješno ostvarila i na projektu opremanja inkluzivnih kabineta na visokim učilištima diljem Hrvatske. Kaufland će ovogodišnje izdanje utrke Mliječna staza dodatno podržati sponzoriranjem trkačkih paketa za 50 učenica i učenika iz Sisačko-moslavačke županije. Uz to, zaposlenici Kauflanda Hrvatska svake godine aktivno sudjeluju u utrci te na taj način dodatno podržavaju utrku i njezin vrijedan cilj.

UNICEF-ova humanitarna utrka Mliječna staza 2022. odvijat će se na tisućama staza diljem Hrvatske tijekom 10 dana, od 9. do 18. rujna. Uz pomoć mobilne aplikacije i na događanjima uživo djeca, mladi, obitelji, trkači, udruge, klubovi i svi ostali hodanjem, trčanjem, vožnjom na biciklu, rolanjem ili u kolicima te svojim porukama podrške i donacijama pomoći će podići svijest o važnosti mentalnog zdravlja djece i mladih te podržati poboljšanje brige za mentalno zdravlje djece i mladih u Hrvatskoj.

Kliknite za najnovije vijesti, analize i istraživanja u vašem sandučiću!