29.7 C
Zagreb
Četvrtak, 18. srpnja 2024., 13:01
U fokusuAktualnoShoptalk Europe 2024. - Mjesto gdje se redefinira budućnost maloprodaje

Shoptalk Europe 2024. – Mjesto gdje se redefinira budućnost maloprodaje

Shoptalk Europe okupio je više od 4.000 menadžera koji predstavljaju vodeće svjetske trgovce na malo, robne marke, tehnološke dobavljače i investitore koji redefiniraju budućnost europske maloprodaje

Događaj Hyve grupe, Shoptalk, nadaleko je poznat po organiziranju najbrže rastućih maloprodajnih događaja koji okuplja tisuće kreatora promjena u industriji radi suradnje na širokom rasponu tema iz online i offline svijeta nudeći pritom inovativne komunikacijske formate, uključujući Tabletalks, organizirane sastanke i meetupe. Osnovan 2016. godine, Shoptalk je u samo tri godine postao vodeći američki sajam maloprodajnih inovacija, a Shoptalk Europe je 2022. godine označio globalno širenje brenda. Shoptalk je danas široko prihvaćen kao globalni dom za trgovce na malo i inovatore robnih marki kako bi zajedno osmislili budućnost.

Redovni program sadržavao je 14 tehničkih razgovora i četiri različita bloka predavanja

Shoptalk Europe 2024. održan je od 3. do 5. lipnja na Fira Barcelona Gran Via u Barceloni okupivši više od 4.000 menadžera koji predstavljaju vodeće svjetske trgovce na malo, robne marke, tehnološke dobavljače i investitore koji redefiniraju budućnost europske maloprodaje. “Ove godine vraćamo se u Barcelonu s rekordnim brojem donositelja odluka iz reda vodećih trgovaca i brendova diljem Europe, od vrhunskih luksuznih i modnih marki kao što su Loewe, Cartier, Chanel, Dior, Adidas, Crocs, H&M, Gymshark, Mango, Stradivarius i SKIMS do najpoznatijih CPG i retail brendova uključujući REWE, Coca-Colu, Mondelez International, Migros, Lidl, Sainsburys, DIA i Tesco i mnoge druge”, rekla je Hannah Redfern, direktorica sajma Shoptalk Europe. “Ukratko, Shoptalk Europe je mjesto susreta za trgovce na malo i donositelje odluka o markama iz svakog kutka ekosustava”, poručila  je.

Uz više od 170 govornika iz najinovativnijih marki i trgovaca, tijekom trodnevnog događaja s glavne pozornice obraćali su se lideri koji su na čelu formiranja strategija, suočavanja s izazovima i implementiranja novih tehnologija koje utječu na globalni maloprodajni ekosustav, uključujući najnovija dostignuća u područjima kao što su generativni AI, unified commerce, merchandising i još mnoge druge.

Međutim, uz renomirane predavače, ono što Shoptalk čini prepoznatljivim su susreti jedan-na-jedan, najveći program umrežavanja u maloprodajnoj industriji koji je ove godine osigurao više od 25.000 sastanaka koji su se održali tijekom trodnevne izložbe.

Igor Martinović, Jeftinije.hr

DNEVNIK POSJETITELJA
Igor Martinović, prodajni predstavnik za Jeftinije.hr, Ceneje.si i Idealno.rs., koji djeluju u sklopu Heureka grupe, zajedno sa svojim kolegama bio je naše oči i uši na ovogodišnjem izdanju Shoptalka. Pa idemo vidjeti kako je to Igor doživio. “Vrativši se na Shoptalk Europe svoju drugu godinu, ponovno sam se našao uronjen u nevjerojatan događaj koji je okupio najbistrije umove i najutjecajnije osobe u industriji maloprodaje i robe široke potrošnje. Održana u živahnom gradu Barceloni ova vrhunska konferencija čvrsto se etablirala kao ključno središte za inovacije, suradnju i transformaciju unutar europskog maloprodajnog krajolika”, podijelio je svoje uvodne dojmove Igor.

On je pritom dodao kako je atmosfera bila uistinu električna te je vrvjela energijom koju je pronosilo više od 4.000 sudionika od kojih je svaki donosio svoje jedinstvene perspektive i stručnost. “Od zanimljivih uvodnih sesija koje su vodili vizionarski vođe do praktičnih radionica i interaktivnih panela, svaki trenutak na Shoptalku Europe bio je prilika za učenje. Raznovrsni raspon obrađenih tema osigurao je da se za svakoga nađe nešto vrijedno, bez obzira na njegove posebne interese ili stručnost”, istaknuo je Igor.

Redovni program inače je sadržavao 14 tehničkih razgovora i četiri različita bloka predavanja tijekom tri dana. Jedna od glavnih tema bilo je razumijevanje potrošača koji se neprekidno mijenja, gdje su predavanja istraživala evoluirajuća ponašanja, sklonosti i očekivanja modernih potrošača. Jedna tematska cjelina bio je Groceryshop@Shoptalk Europe fokusiran na uspjeh u novom okruženju trgovine namirnicama, gdje su predavanja pokrivala brzi rast online kupovine namirnica, važnost inovacija u opskrbnom lancu i integraciju novih tehnologija poput umjetne inteligencije i automatizacije. Potom su tu bila iznimna maloprodajna iskustva, Unified Commerce, usmjerena na objašnjenje zašto je stvaranje besprijekornog i kohezivnog maloprodajnog iskustva na raznim kanalima tako važno pri čemu je objašnjen koncept objedinjene trgovine, gdje su svi aspekti poslovanja trgovca integrirani kako bi se pružilo dosljedno i privlačno korisničko iskustvo. U središtu pozornosti ove godine bila je i nova maloprodajna tehnologija, koja pokriva sva najnovija dostignuća. Raspravljalo se o raznim inovativnim rješenjima, uglavnom s fokusom na umjetnu inteligenciju, s namjerom da se trgovcima na malo pruži uvid u to kako mogu iskoristiti te alate za poboljšanje učinkovitosti.

UMREŽAVANJE JE KLJUČNO
“Po meni, najvažniji aspekt Shoptalk Europe bile su mogućnosti umrežavanja”, naglasio je Igor. Naime, prema navodima organizatora, jedan od tri posjetitelja su tzv. C-Level pozicionirani u svojim kompanijama, a među njima su i najveće svjetske korporacije kao što su Amazon, Google, Mattel, Coca-Cola i mnogi drugi. 

“S više od 25.000 organiziranih poslovnih sastanaka (ukupno), našao sam se u stalnoj interakciji s potencijalnim partnerima, klijentima i suradnicima. Osobno sam imao 14 organiziranih 15-minutnih sastanaka s vodećim pružateljima usluga i trgovcima / distributerima u kojima smo samo otvorili mogućnosti suradnje u budućnosti te preko 100 neformalnih razgovora s ostalim sudionicama kao i izlagačima na sajamskom dijelu. Ovi sastanci nisu bili samo korisni u smislu poslovnog razvoja, već su također pružili duboke uvide u strategije i inovacije koje su usvojili neki od vodećih svjetskih brendova, trgovaca i pružatelja rješenja za (e)trgovinu”, pojasnio je Igor.

Najveći program umrežavanja u maloprodajnoj industriji ove je godine osigurao više od 25.000 sastanaka

On je također istaknuo da je sudjelovanje za trgovce besplatno uz mogućnost povrata troškova prijevoza do 650 eura. “Pa ako dogodine želite sudjelovati na eventu predlažem da se javite Jeftinije.hr portalu koji je ujedno i partner ovog događaja. Ove godine od hrvatskih trgovaca na poziv Jeftinije.hr na samom su eventu bili prisutni predstavnici trgovina bio&bio, Centar tehnike, Makromikro, Mikronis, Mobis i više od 40 osoba iz regionalnih trgovina kao što su Bigbang, Petrol, Agromarket ili Remiks.com pa vjerujem da će oni primijeniti znanja stečena na samom događaju”, dao je zaključnu poruku naš sugovornik.

Stoga uistinu ne treba sumnjati u to da se na Shoptalk vrijedi otići jer se u današnjoj maloprodaji stvari iznimno brzo mijenjaju i treba ostati u toku, a kako bolje ostati u toku nego otići na samo izvorište ideja. A Shoptalk to jest.

Najnovije objave

Ove jeseni u Zagrebu ne propustite 3. PromoDays sajam promotivnih proizvoda

Podatak da 72 % klijenata vjeruje da je kvalitetan promotivni proizvod izravno povezan s ugledom tvrtke najbolja je pozivnica da dođete na sajam PromoDays,...

izlog

BIPA je sada dostupna na Glovu, s brzom dostavom u 22 grada

Korisnici Glovo aplikacije imat će pristup preko 7000 proizvoda, u 15 različitih kategorija, uz brzu dostavu na njihova vrata za manje od 35 minuta Glovo,...