krada-trgovina-midiOd krađa se trgovci mogu zaštiti na više načina: EAS (“Electronic Article Surveillance”) sustavima za zaštitu proizvoda, videonadzornim sustavima, detektivima u civilu koji glume kupce, ali i mudrijim razmještajem robe u prodajnom prostoru trgovine

Na različitim prodajnim mjestima u najvećem broju slučajeva kradu se alkoholna pića, duhanski proizvodi, kozmetika, parfemi i sunčane naočale, trajni mesni i drugi ekskluzivni prehrambeni proizvodi te manji, većinom impulsni proizvodi.

U principu, što je veća vrijednost artikla i slabija zaštićenost veća je vjerojatnost da će biti pokušaja krađe. Kradljivci se koriste različitim metodama krađe i iznošenja ukradenih stvari iz trgovine, a glavni i najznačajniji načini su iznošenje ukradene robe u potrošačkim kolicima ili pak skrivene u odjeći, uglavnom kroz glavni ulaz/izlaz trgovine.

Pri donošenju odluke o tome koji sustavi tehničke zaštite će se primijeniti u određenom slučaju važno je znati što se i kako najčešće krade te koje su robe u tom smislu najinteresantnije za zaštitu.

Trgovci u pravilu sami odlučuju hoće li zvati policiju ukoliko uhvate kradljivca na djelu, a to uglavnom čine ako je vrijednost robe veća od 1000 kuna ili ako kradljivac odbija suradnju.

Stručnjaci tvrde da se implementacijom naprednih sustava za zaštitu proizvoda od krađe te videonadzora šteta smanjuje na minimum, a uložena sredstva vraćaju za manje od jedne godine.

Osim toga napredni sustavi video nadzora sada nude više nego konvencionalni video. Pored prevencije krađe, pružaju puno drugih informacija o trgovini koje mogu osjetno unaprijediti poslovanje.

Od krađa se trgovci mogu zaštiti na više načina: EAS (“Electronic Article Surveillance”) sustavima za zaštitu proizvoda, videonadzornim sustavima, detektivima u civilu koji glume kupce, ali i mudrijim razmještajem robe u prodajnom prostoru trgovine.

EAS sustav

“EAS su u praksi najčešće primjenjivani sustavi zaštite proizvoda, a imaju preventivnu, odnosno funkciju odvraćanja potencijalnog počinitelja krađe te funkciju otkrivanja ukradenih proizvoda pri pokušaju iznošenja iz trgovine”, ističe Bojan Ožir iz tvrtke Protekta.

Primjena elektroničkog sustava zaštite proizvoda od krađe ima i neke nedostatke, npr. aktiviranje lažnih alarma izazvanih elektromagnetskim utjecajima okoline ili pak ručno stavljanje i skidanje zaštitnih elemenata (naljepnica, privjesaka i sl.) što zahtjeva dodatni rad osoblja.

Ipak, elektronički sustavi zaštite proizvoda sve se više primjenjuju jer omogućavaju preciznu detekciju pokušaja krađe, vrlo su fleksibilni pri instalaciji i nudi se širok izbor zaštitnih naljepnica i privjesaka prikladnih za različite vrste proizvoda.

Elektronički sustavi za sprječavanje krađe proizvoda najčešće se primjenjuju u supermarketima i velikim trgovačkim centrima, ekskluzivnim trgovinama odjećom i obućom, robnim kućama, drogerijama i parfumerijama te knjižarama i knjižnicama.

Postoje dvije koncepcije elektroničkih sustava za zaštitu od krađe: “on exit” koncepcija i “on checkout” koncepcija.

“On exit” koncepcija se primjenjuje na izlazu s prodajnog mjesta i pogodnija je za manje trgovine, dok se “on checkout” koncepcija primjenjuje na svakoj pojedinoj blagajni i ujedno je skuplje, ali i kvalitetnije rješenje implementacije sustava za zaštitu od krađe.

Velika prednost ove koncepcije je što generiraju znatno manje lažnih alarma te tako uzrokuju i manje neugodnosti za kupce i trgovce.

IP videonadzorni sustavi
IP videonadzorni sustavi postoje u dvije varijante. Analogni sustav videonadzora sastoji se od analognih kamera spojenih na digitalni video snimač koji je spojen na internet čime je omogućen pristup snimaču i svakoj kameri s udaljenog mjesta. U varijanti s digitalnim IP kamerama, kamere se spajaju direktno na mrežu i moguće im je pristupiti izravno, bez digitalnog video snimača.

Uglavnom takve kamere imaju funkciju digitalnog video snimača te su sposobne pohraniti video sadržaj na SD memorijsku karticu. Digitalni sustav videonadzora skuplji je od analognog sustava, ali i jednostavniji za korištenje.

“Svaki potencijalni kradljivac već pri samom ulasku u trgovinu pregleda prostor u potrazi za elementima koji bi mu mogli otežati posao te ukoliko ustanovi da u samoj trgovini ne postoje zaštitni sustavi, ima sve predispozicije za uspješnu krađu”, objašnjava Ožir.

Ukoliko u trgovini postoji sustav zaštite, to mu drastično otežava posao i nerijetko zato odustane od krađe.

Video nadzor podiže učinkovitost zaštite, a videonadzorne snimke služe za pregled i točno utvrđivanje događaja te dokazivanja štetne radnje od strane kradljivca.

Postoje specijalizirani sustavi videonadzora koji su sposobni izvršavati različite dodatne zadatke poput brojanja ljudi, praćenja sumnjivih osoba i sl., a to “odrađuje” dodatni software koji je ili implementiran u sustav snimanja ili izdvojen, a kameru koristi za unos njemu potrebnih informacija.

Primjeri “s terena”
U drogerijama Kozmo za prevenciju i sprječavanje krađa koriste cijeli niz mjera zaštite koje obuhvaćaju primjenu raznih sustava tehničke zaštite, a implementirali su i razne organizacijske mjere koje doprinose sigurnosti cjelokupnog sustava i smanjenju ukupne štete.

Tehnički nadzor u Kozmu ima dvije važne uloge. Jedna je preventivno djelovanje tj. odvraćanje potencijalnog počinitelja od krađe, dok je druga uloga i samo detektiranje artikala prilikom pokušaja iznošenja iz drogerije.

U slučaju krađe tj. iznošenja artikala označenih specijalnim naljepnicama kroz uređaj “antena” dolazi do zvučne i vizualne aktivacije alarma.

“U trgovinama postoji i sustav videonadzora, tj. stalno nadgledanje prostora s više kamera te kontinuirana pohrana video informacija, a povezane su i s centralnim dojavnim sustavom protuprovale što jamči sigurnost u svako doba dana”, ističu u Kozmu.

U trgovačkom lancu Konzum poduzimaju sve potrebne preventivne mjere i u većini prodajnih objekata imaju sustav tehničke zaštite kao jedan od vidova zaštite sigurnosti kupaca, zaposlenika i same trgovine.

Uslijed ekonomskih prilika u trgovačkom lancu Mercator bilježe blagi porast pokušaja krađa, no većinom ih uspijevaju spriječiti. Sigurnosni sustav Mercatora obuhvaća čitav niz mjera profesionalne zaštite, dok odgovorne osobe u trgovinama prolaze internu edukaciju vezanu uz sigurnost i prevenciju.