sir-profil-potrosaca-ftd-777Sir podjednako konzumiraju i muškarci i žene, dok ga najviše konzumiraju stanovnici Slavonije i Međimurja, te Zagreba i okolice, a najčešće ga se kupuje u trgovinama Konzuma (59%)

Sir je namirnica koja nam je dostupna tijekom cijele godine, a stari Grci su bili uvjerenja da je dar od Bogova. Već tisućama godina ova je namirnica neizostavan dio naše prehrane pa pogledajmo kakvo je aktualno stanje u njenoj konzumaciji.

STRUKTURA KONZUMENATA
Podaci iz TGI baze koji se odnose na konzumaciju sira na tržištu Hrvatske govore da je oko 92% stanovnika Hrvatske u posljednjih godinu dana konzumiralo sir: tvrdi, polutvrdi, svježi, topljeni, u listićima ili bilo koji drugi oblik.

sir-segmentacija-konzumenata-segmentacija-ucestalosti-korisnikaPodjednako ga konzumiraju i muškarci i žene, dok ga najviše konzumiraju stanovnici Slavonije i Međimurja, te Zagreba i okolice. U pogledu frekvencije konzumacije sireva i podjele svih korisnika na velike, umjerene i male uvijek je zanimljivo vidjeti i analizirati udio velikih i umjerenih korisnika.

U skupinu velikih korisnika ubrajamo one koji konzumiraju navedene vrste sira jednom ili više puta dnevno, u umjerene korisnike one koji ih konzumiraju jednom ili dva do tri puta tjedno do dva ili tri puta mjesečno, te u male korisnike one koji ih konzumiraju jednom mjesečno ili rjeđe.

Analiziramo li učestalost konzumacije sireva, u Hrvatskoj je najviše umjerenih korisnika (69%), zatim malih korisnika (20%), te velikih korisnika (11%). Robne marke sireva koje građani Hrvatske najčešće konzumiraju su Vindija, Dukat te Sirela.

VODEĆI BRENDOVI SIRA
Institut za istraživanje tržišta i medija Mediana u svojoj analizi koristi multifunkcionalni alat Target Group Index (TGI) koji je namijenjen kompanijama u zadovoljavanju osnovnih potreba za analizama potrošača, tržišta i konkurencije.

Korisnik TGI baze može brzo i lako analizirati kako svoje postojeće i potencijalne potrošače, tako i potrošače konkurencije, te precizno definirati strategije i smjernice marketinškog oglašavanja.

Riječ je o “single source” istraživanju, što znači da jedna osoba odgovara na sva pitanja koja upitnik sadrži, a provodi se kontinuirano na velikom uzorku te pokriva cijeli teritorij Hrvatske.

stajalista-konzumenata-siraPored konzumacije hrane i pića, korištenja proizvoda za domaćinstvo te medijskih preferencija, u TGI istraživanju postoji i više od 250 stajališta koja se odnose na razne životne sfere. U skladu s tim zanimljivo je analizirati konzumente najčešće konzumiranih brendova sira prema stajalištima vezanim uz medije i oglašavanje.

Možemo zaključiti da su konzumenti sira VINDIJA osobe koje zamjećuju oglašavanje u časopisima te na autobusima. Vole kreativne reklame i one u kojima je već istaknuta cijena proizvoda ili usluge.

Konzumenti DUKAT sira ovisni su pak o internetu, posebice društvenim mrežama te dok gledaju televiziju traže proizvode ili usluge za koje uoče oglas. Konzumenti SIRELA sireva su osobe koje redovito prate dnevni tisak. Također su ovisni o televiziji te redovito idu u kino.

Konzumenti bilo koje vrste sira kupovinu namirnica za domaćinstvo najčešće obavljaju u Konzumovim trgovinama, njih 59%.

Kao drugi trgovački lanac navode Lidl (34%), zatim Plodine (25%), te Kaufland (24%). Kada je pitanje povjerenja u medije, konzumenti sira na prvo mjesto stavljaju internet. Kao drugi medij kojem najviše vjeruju navode televiziju, a slijede ih tisak, te radio.

Maja Juričan
maja.jurican@mediana.hr
Samostalni istraživač
mediana Logotip