sirana-gligora-global-cheese-awards-003Sirana Gligora s otoka Paga nagrađena je visokim odličjima na jednom od najstarijih i najpriznatijih sajmova sireva Global cheese awards, koji se održžava već 151 godinu u mjestu Frome u Velikoj Britaniji, izvijestili su iz ovog proizvođača.

Sirana Gligora je u četiri kategorije na tom ocjenjivanju osvojila pet medalja pri čemu iz tvrtke posebno ističu uspjeh u kategoriji najbolji europski sir.

Naime, Paški sir Gligora proglašen je apsolutnim pobjednikom te je nagrađen zlatnom medaljom u kategoriji najbolji sir iz nečlanica EU, dok je Gligorin sir ŽŽigljen od miješšanog kravljeg i ovčjeg sira dobio srebrnu medalju u istoj kategoriji.

Pašški sir Gligora dobio je i dvije pojedinačne brončane medalje u kategoriji specijalnih sireva i u kategoriji najbolji europski tvrdi sir.

Gligorin novi sir “Dinarski”, sir iz kravljeg i kozjeg mlijeka iz dalmatinskog zaleđa, pojavio se po prvi put na nekom međunarodnom natjecanju i osvojio srebrnu medalju u kategoriji najboljih sireva svijeta od miješšanog mlijeka.

“Ovo cijenjeno britansko natjecanje u kvaliteti sireva otvoreno je prema inozemnim sirevima tek proššle godine i za mnoge od organizatora i ocjenjivača bila je to prva prava prilika za kuššanje najboljih hrvatskih sireva. Ove godine je prezentirano 1200 sireva iz cijelog svijeta pred višše od 20 tisuća posjetitelja”, ističu iz Sirane Gligora.