Na Trgovačkom sudu u Zagrebu danas je sklopljena predstečajna nagodba nad Magmom, koju su potpisali vjerovnici čije tražbine ukupno čine 63,99 posto ukupnih obveza društva.

Vlasnik Magme Goranko Fižulić nakon ročišta je za Hinu izjavio kako su sada stvoreni preduvjeti za redovan nastavak poslovanja.

“Od sutra je odgovornost na meni da plan koji je podržalo više od dvije trećine vjerovnika bude ostvaren. S ovim je stvoren pravni okvir, a sada je potrebno stvoriti adekvatne poslovne, financijske i komercijalne uvjete”, izjavio je Fižulić.

Po glavnim odrednicama plana restrukturiranja, koji su vjerovnici prihvatili sredinom lipnja prošle godine, strategija daljnjeg poslovanja Magme temeljila bi se “na novim pokretačima tržišta, 3D printing tehnologiji i novoj industrijskoj revoluciji”.

Magma bi svoje poslovanje, prema predloženom planu, razvijala u dva segmenta poslovanja: 3D za djecu (www.turbolimac.com) i 3D za poslovne korisnike (www.magma.com).

Pritom bi www.turbolimac.com bio transformiran u platformu koja će objedinjavati funkcije standardne on-line prodaje, 3D design alata, društvene mreže i aukcijskog portala namijenjenog djeci u dobi od 7-15 godina. Korisnici bi mogli projektirati, naručivati, razmjenjivati, prodavati i kupovati artikle u vlastitom ili licenciranom dizajnu, proizvedene u vlastitom domu ili trgovini. Stranica bi bila lokalizirana na sve jezike EU, tako da bi tržište Magme u stvari bilo tržište EU.

Postupak predstečajne nagodbe nad Magmom otvoren je 19. veljače ove godine, kada su utvrđena ukupna dugovanja te tvrtke u iznosu višem od 527 milijuna kuna.

Vjerovnici su tijekom postupka prijavili gotovo 496 milijuna kuna tražbina, utvrđene tražbine iznosile su 541,5 milijuna kuna, a osporeno ih je oko 8 milijuna kuna. Nakon izvršenog prijeboja, ukupan iznos utvrđenih tražbina s kojima su vjerovnici sudjelovali u glasovanju bio je 479 milijuna kuna. (Lider / Hina)