Obje kompanije vide ovu ideju kao priliku za napredak. Kompanija Hershey’s vjeruje da bi čokoladni 3D printer mogao postati novi način dostave njenih proizvoda, a kompanija 3D System se nada da će isti uređaj dodatno popularizirati 3D printing tehnologiju.

“Bez obzira pravimo li novi slatkiš ili radimo na novim načinima proizvodnje, uvijek prihvaćamo novu tehnologiju poput 3D printanja, jer je to način da uvedemo naše proizvode u budućnost”, izjavio je William Papa, šef istraživačkog i razvojnog odjela u kompaniji Hershey’s.

Kompanija 3D Systems već ima iskustva u proizvodnji hrane. Ranije je predstavila ChefJet 3D printer hrane, koji pravi hranu koristeći šećer. Ovaj je printer predstavljen na Consumer Electronics Showu ovog mjeseca u Las Vegasu.

Postoje i Foodini 3D printer koji pravi male pizze. Stoga, 3D printeri mogu biti modificirani da proizvode čokoladu, a sve što je potrebno su dodatni specijalni dijelovi. Još uvijek nije poznato kada će se pojaviti na tržištu i koliko će koštati printer kompanije Hershey’s i 3D Systems. Također, nije poznato ni hoće li se printer koristiti za industrijsku proizvodnju čokolade ili će se prodavati potrošačima. (Business.hr)