Osobna potrošnja i inflacija u SAD-u tek su blago porasle u srpnju, što navodi na zaključak da održivi oporavak najvećeg svjetskog gospodarstva a time i ukidanje monetarnih poticaja nije gotova stvar.

Osobna potrošnja porasla je u srpnju 0,1 posto u odnosu na prethodni mjesec, izvijestilo je danas ministarstvo trgovine. Uteg je bila nepromijenjena razina potrošnje na usluge, smanjena izdvajanja za trajne proizvode poput automobila, te slabi rast primanja, također za samo 0,1 posto.

U lipnju osobna potrošnja porasla je za blago naviše revidiranih 0,6 posto.

Slaba potrošnja u prošlom mjesecu prigušila je inflatorne pritiske, pa je i indeks potrošačkih cijena porastao za samo 0,1 posto, signalizirajući usporavanje rasta cijena u odnosu na lipanjskih 0,4 posto.

Ako se izuzme hrana i energija, cijene su također porasle 0,1 posto, usporivši u odnosu na prethodni mjesec kada su uvećane 0,2 posto.

Na godišnjoj su razini potrošačke cijene u srpnju porasle 1,4 posto, nakon 1,3-postotnog rasta u lipnju.

Obje vrijednosti inflacije zaostaju za ciljanom razinom američke središnje banke koja iznosi dva posto. Ta činjenica, poduprta mlakom osobnom potrošnjom, navodi na zaključak da Fed možda ipak neće već idućeg mjeseca početi smanjivati program kupnje obveznica u mjesečnom iznosu 85 milijardi dolara. (SEEbiz / Hina)