Iz Tvornice ulja Čepin za mjesec dana na tržište će izaći ulje u novom pakiranju u okruglim bocama (do sada su bili, podsjetimo, jedina uljara koja je pakirala ulje u prepoznatljivim četvrtastim bocama) i pod novim brendom, o čijem se nazivu još razmišlja, izjavio je jučer između ostaloga Ivica Crnković, direktor Tvornice ulja Čepin, na Danima polja suncokreta, koje ta tvrtka organizirala dvanaesti put.

Na Danima polja suncokreta predstavljeno je 35 najnovijih hirbida najpoznatijih sjemenarskih kuća.

Branko Batinac, voditelj sirovinske službe u Tvornici ulja Čepin, rekao je kako je suncokret najbolje od svih kultura podnio visoke temperature te za sada sve obećava dobar urod, što će biti vidljivo već za dan-dva, kada će krenuti žetva i prijam te uljarice. O otkupnoj cijeni se jučer nije službeno nije razgovaralo, no neslužbeno se moglo čuti da bi ona mogla biti najviše 1,80 kn/kg (s 44% uljnosti).

U čepinskoj uljari ove godine imaju ugovorenih 15.000 hektara pod suncokretom s kojih se očekuje minimalno 50.000 tona zrna suncokreta za preradu a dio količina će i otkupiti. U cijeloj Hrvatskoj, kako se čulo, zasijan je suncokret na oko 40.000 hektara, s kojih se očekuje ukupno 120.000 tona zrna suncokreta.

“Najveći dio hrvatske proizvodnje suncokreta bit će prerađen u Tvornici ulja Čepin. Računamo da ćemo preraditi oko 70.000 tona zrna suncokreta, što će uz dnevni kapacitet od 400 tona dnevne prerade osigurati posao radnicima za sljedećih najmanje 6,5 mjeseci”, rekao je Crnković te je dodao da su zaposlili i desetak sezonaca.

U Tvornici ulja Čepin je nakon privatizacije, koja je provedena prije nekoliko mjeseci, kada ju je preuzelo osječko Žito, nakon zbrinjavanja viška ostalo za stalno 147 radnika i, kako se jučer čulo, daljnjeg smanjivanja broja zaposlenih neće biti. (Glas Slavonije)