47830881Obiteljski sladoled, već po svom nazivu, otkriva i stil potrošača – oprezni su i usmjereni na obitelj, dok su konzumenti sladoleda štapić/kornet/čašica više ambiciozni i otvoreniji

Sladoled originalno potječe iz Kine gdje se miješao led s mlijekom, dok su prvi pravi sladoled u Europu donijeli Arapi.

Industrijsku proizvodnju sladoleda potaknuli su Amerikanci. Prvu jestivu čašicu za sladoled, odnosno kornet, patentirao je američki izumitelj talijanskog podrijetla Italo Marchiony 1903. godine.

Nakon dva desetljeća različite primjene, standardni kupolasti oblik popularni kornet je dobio 1924. godine prilagodbom strojeva za proizvodnju, a dvije godine kasnije usavršen je zamrzivač za sladoled koji je označio veliku prekretnicu u proizvodnji i potrošnji sladoleda.

lead1Da je sladoled popularan već stoljećima govori i čuvena izjava francuskog prosvjetitelja Voltairea koji je jednom rekao: “Sladoled je toliko sjajan da je šteta što nije ilegalan.”

I danas, pogotovo u ovo doba godine kada je ljeto na pomolu, teško je odoljeti raznim oblicima i okusima sladoleda koji nas mame sa svih strana.

RAZINA KONZUMACIJE
Stoga ne čudi što je u posljednjih 12 mjeseci čak 84% Hrvata konzumiralo sladoled. Sladoledi su podijeljeni u dvije skupine: obiteljski sladoled i sladoled – štapić, kornet, čašica.

ScreenShot010Oko 73% Hrvata koji su konzumirali sladoled, najčešće konzumiraju sladoled u obiteljskom pakiranju, dok ih 68% konzumira sladoled na štapiću, u kornetu ili u čašici. Obje skupine sladoleda konzumira oko 57% Hrvata.

U pogledu frekvencije konzumacije sladoleda i podjele svih konzumenata na: male (one koji konzumiraju sladoled jednom mjesečno ili rjeđe), umjerene (one koji konzumiraju sladoled dva puta mjesečno do dva puta tjedno) i velike korisnike (one koji konzumiraju sladoled više od jednom dnevno), uvijek je zanimljivo vidjeti i analizirati udio velikih i umjerenih konzumenata, odnosno svih korisnika koji su u proteklih godinu dana konzumirali sladoled.

Pritom je najviše umjerenih konzumenata, odnosno onih koji sladoled u bilo kojem obliku (obiteljski ili štapić/kornet/čašica) konzumiraju dva puta tjedno do dva puta mjesečno. Kada govorimo o markama sladoleda koje potrošači najviše upotrebljavaju u Hrvatskoj, prva tri mjesta u obje kategorije (obiteljski sladoled i sladoled – štapić/kornet/čašica) zauzimaju Ledo, Lidl sladoledi te Podravka.

STILSKA OBILJEŽJA
Institut za istraživanje tržišta i medija Mediana u svojoj analizi koristi multifunkcionalni alat Target Group Index (TGI) koji je namijenjen kompanijama u zadovoljavanju osnovnih potreba za analizama potrošača, tržišta i konkurencije.

ScreenShot012Korisnik TGI baze može brzo i lako analizirati kako svoje postojeće i potencijalne potrošače, tako i potrošače konkurencije, te precizno definirati strategije i smjernice marketinškog oglašavanja.

ScreenShot011Ono što TGI istraživanje čini različitim, osim velikog uzorka, pokrivenosti cijele Hrvatske i kontinuiranosti, je u tome što je riječ o “single source” istraživanju, što znači da jedna osoba odgovara na sva pitanja koja upitnik sadrži.

Pored konzumacije hrane i pića, korištenja proizvoda za domaćinstvo te medijskih preferencija, u TGI istraživanju postoji i više od 250 stajališta koja se odnose na razne životne sfere.

U skladu s tim zanimljivo je pogledati i kakva su obilježja životnog stila osoba koje konzumiraju obiteljski sladoled ili sladoled štapić/kornet/čašica.

Iz dobivenih podataka možemo zaključiti da su konzumenti obiteljskog sladoleda osobe koje uživaju u hrani, redovito oplemenjuju ambijent u kojem žive, pozitivnih su razmišljanja te ne preferiraju rizične situacije.

S druge strane, konzumenti sladoleda na štapiću/kornetu/čašici osobe su koje rado posjećuju kino, ovisne su o društvenim mrežama, modno osviještene i ambiciozne.

Kada je u pitanju povjerenje u medije konzumenti sladoleda u bilo kojem obliku (obiteljski ili sladoled štapić/kornet/čašica) najviše vjeruju televiziji kao mediju (36%), zatim internetu (35%), radiju (17%), te tiskanim medijima (12%).

Maja Juričan
Researcher
maja.jurican@mediana.hr
mediana Logotip