Slane grickalice – Kupovne navike: Minusi nagrizaju

slane grickalice- kupovne navike - ftd 777Iako ih u Hrvatskoj kupuje gotovo 90% kućanstava, slane grickalice u 2015. godini bilježe minuse u volumenima, vrijednosti, broju kupaca i frekvenciji kupovine

Prema podacima GfK Panela kućanstava, kućanstva u Hrvatskoj godišnje troše oko 250 milijuna kuna na slane grickalice za potrebe kućanstva. Ukupna vrijednost kategorije bitno je veća kada bismo pribrojili “out of home” potrošnju.

IZGUBLJene prilike lidla u kategoriji slanih grickalicaIako ih u Hrvatskoj kupuje gotovo 90% kućanstava, slane grickalice u 2015. godini bilježe minuse u volumenima, vrijednosti, broju kupaca i frekvenciji kupovine. Unatoč tome, postoje brendovi koji prkose ovom crnom trendu povećavajući vrijednost, a to su Tuc, Kanaan i Bobi te trgovačke marke: Billa, Kauflandov K Classic, Konzumov Snacky i Lidlov Alesto.

LIDLOVA PRIZMA
Kada analiziramo razvoj kategorije na razini trgovaca, uočavamo da je Lidl trgovac koji ima najveći destinacijski indeks. Kaufland i Billa također imaju veći kategorijski Share of Wallet (SOW) u odnosu na svoj ukupni SOW na FMCG tržištu.

share of wallet - slane grickaliceInterspar, NTL i Konzum kategorijom upravljaju na razini svog prosječnog SOW-a, dok Plodine, Tommy i KTC imaju veliki neiskorišteni potencijal u kategoriji slanih grickalica.

grickalice-destinacijski sow indeks trgovaca (MAT KOLOVOZ 2015)Zanimljiv je primjer Lidla koji, jedini među top 10 trgovaca, povećava i kategorijski SOW i broj kupaca kategorije u 2015. godini. Lidl zadržava vrlo visokih 21,7% novca koji kupci Lidla troše na slane grickalice.

Postotak kupaca Lidla koji kupuju grickalice u Lidlu visokih je 63,4%. Iako ima vrlo visoku iskorištenost potencijala kategorije, Lidl ima prostora za dodatni rast u kategoriji jer njegovi kupci 78% svog novca na grickalice troše kod drugih trgovaca. U Konzumu troše nešto više nego u Lidlu (21,8% novca u kategoriji), u Kauflandu 13,6%, u Plodinama 7,8% itd.

Također je zanimljivo da kupci Lidla pokazuju natprosječan afinitet prema kupovinama grickalica u Billi, KTC-u, Intersparu i Plodinama.

gfk - mladen kozic-potpis

Prethodni članakKozmetika Afrodita predstavlja nove ljetne hitove
Sljedeći članakEuropsko prvenstvo donosi veću potrošnju i rast oglašavanja