slovenija-potrosnja-midiAnaliza kretanja prihoda i troškova u kućanstvima Slovenije u prošloj godini pokazuje da gotovo 60 posto kućanstava ima prihode veće od potrebnih.

Prema istraživanju agencije GfK, u 2010. godini prosječno slovensko kućanstvo raspolagalo je mjesečno s oko 1500 eura, što je znatno više od prosječnih prihoda hrvatskog kućanstva koje je lani raspolagalo s 866 eura.

S druge strane, prema subjektivnoj procjeni ispitanih, potrebni mjesečni prihodi za zadovoljenje osnovnih troškova obitelji u Sloveniji iznosili su u prosjeku oko 1260 eura, dok su troškovi hrvatskih kućanstava tek neznatno manji i procijenjeni su na 1186 eura mjesečno.

Razlika između potrebnih i ostvarenih prihoda tako u Sloveniji u prosjeku iznosi oko +240 eura (višak), dok hrvatskim kućanstvima istodobno nedostaje 320 eura svaki mjesec za osnovne troškove.

Da su ostvarili prihode veće od potrebnih u 2010. godini navodi čak 57 posto slovenskih obitelji (u HR 9%), točno koliko im treba zarađuje 18 posto kućanstava (u HR 11%), a da su im prihodi niži od potrebnih navodi 25 posto kućanstava u Sloveniji (u HR 77%).

Najviša pojedinačna stavka u kućnom budžetu, a prisutna je u svim kućanstvima, otpada na hranu i piće – oko 274 eura. Sljedeća je mjesečna štednja u iznosu od 169 eura (kod 57% kućanstava koja odvajaju za štednju) – što pokazuje da Slovenci vole štedjeti.

Ukupno 93 posto kućanstava ima i mjesečne prometne troškove i to na prosječnoj razini od 129 eura. U 93 posto kućanstava troši se na odjeću i obuću po oko 90 eura mjesečno. Trošak mobilnog telefona prisutan je u 88 posto kućanstava s prosječnim iznosom od 47 eura, a fiksni telefon ima 58 posto kućanstava i na njega troše prosječno 24 eura na mjesec.

Trećina kućanstava ima i troškove obrazovanja s prosjekom od 91 euro mjesečno. Na kulturu, rekreaciju, zabavu troši 80 posto kućanstava s prosječnim iznosom od 77 eura.

Na kupnju trajnih dobara ulagalo je oko 72 posto kućanstava, a prosječan iznos je 74 eura mjesečno. Troškove za potrebe zdravstva ima 86 posto kućanstava s prosječnim mjesečnim iznosom od 32 eura. Treba navesti još da oko 36 posto kućanstava koji imaju i troškove za duhan i cigarete i to s prosječnim iznosom od 80 eura, navode iz GfK.