U skladu s nepovoljnim makroekonomskim kretanjima i lošim prognozama za 2013. godinu, GfK indeks povjerenja potrošača zabilježio je u prosincu 2012. daljnji pad, priopćeno je iz Centra za istraživanje tržišta GfK.

Pritom je komponenta koja mjeri sklonost potrošnji pala s 40 bodova u rujnu na 36 bodova u prosincu, što potvrđuje prevladavajuće recesijsko raspoloženje potrošača.

Kontinuirani pad sklonosti potrošnji u 2012. godini, kaže se, ukazuje i na proces razduživanja kućanstava koji je GfK zabilježio u ranijim istraživanjima.

Komponenta indeksa koja mjeri ocjenu sadašnjeg financijskog stanja pala je četiri boda što može biti odraz frustracije potrošača u mjesecu u kojem sezonski raste pritisak na potrošnju. Očekivanja budućeg dohotka ostala su nepromijenjena u odnosu na prethodno mjerenje, navode iz GfK.


Indeks je dobiven istraživanjem stavova na reprezentativnom uzorku od 1000 stanovnika Republike Hrvatske. Skala indeksa je od 0-100 pri čemu vrijednosti iznad 50 predstavljaju uzlaznu fazu ekonomskog ciklusa.