poli-svi-su-ludi-za-poli-midiJedna od najvećih slovenskih prehrambenih kompanija, Perutnina Ptuj, odlučila se za rijetko viđen potez – svoju robnu marku kobasicu Poli založila je kod Gorenjske banke

Dobro poznati slogan “Svi su ludi za Poli” očito drži vodu i u bankarstvu. Kako pišu slovenski mediji, jedna od najvećih slovenskih prehrambenih kompanija, Perutnina Ptuj, odlučila se za rijetko viđen potez – svoju robnu marku kobasicu Poli založila je kod Gorenjske banke.

Inače, Perutnina Ptuj svoj proizvod reklamira kao vodeću europsku posebnu kobasicu od piletine. Da je brend Poli založen, neslužbeno su Financama potvrdili u Uredu za intelektualno vlasništvo koji vodi registar robnih marki.

Iz kojih je razloga odlučio založiti vodeći brend i koliko on uopće vrijedi, čelnik kompanije Roman Glaser slovenskim novinarima nije bio spreman otkriti.

Glaser je izjavio kako pitanja o razlozima zadiru u poslovni odnos Perutnine Ptuj i njihovih financijskih partnera te bi odgovori mogli otkriti “neke komparativne poslovne prednosti kompanije na tržištu”.

Drago Munjiza, konzultant i direktor tvrtke Jakov Viktor, priznaje kako se još nije susreo s takvim potezom na ovim prostorima. Međutim, naglašava kako sve što ima vrijednost, materijalnu ili nematerijalnu, može se založiti.

“U kapitalizmu sve što ima vrijednost može se založiti. U bilancama vrijednost brendova označava se u stavci goodwill. Tako, recimo, vrijednost brenda Labud iznosi minimalno dva milijuna eura”, objašnjava Munjiza. “Svaka banka, kada odlučuje o kreditiranju neke tvrtke, procjenjuje cjelokupnu vrijednost tvrtke”, kazao je Vjesniku Munjiza.

Međutim, mali dioničari užasnuti su Glaserovim potezom. “Poli nije srebrnina već zlatnina Perutnina Ptuj i takva se zlatna koka ne daje u zalog tek tako. Smatram da je davanje u zalog Polija posljedica Glaserove avanture u Merkuru, a banka se kao partner u toj avanturi mora osigurati”, ističe za tamošnje medije Rajko Stanković, predsjednik udruge malih dioničara koja zahtjeva reviziju dosadašnjeg poslovanja pod Glaserovim vodstvom.

Spomenuta “avantura s Merkurom” proizlazi iz činjenice da 24,3 posto dionica Perutnine Ptuj drži nekadašnji trgovački div Merkur koji je trenutačno u velikim problemima.

Prema navodima Financi, Glaser i bivši prvi čovjek Merkura Bine Kordež uzajamnom kupnjom dionica tih kompanija pomagali su jedan drugome u povećanju udjela u svojim tvrtkama.

U svakom slučaju, davanje brenda Poli u zalog obećava još više bure na skupštini dioničara zakazanoj za petak o kojoj će se odlučivati o čak tri različita prijedloga o podjeli dividende. Osim toga, dioničari će i raspravljati o zahtjevu za revizijom poslovanja koje traže mali dioničari.

Tvrtke iz sastava Perutnine Ptuj gotovo 60 posto svojih prihoda ostvaruju u jugoistočnoj Europi. Manje od trećine prihoda otpada na slovensko tržište, a 14 posto na tržišta članica EU-a. Za ovu godinu očekuju 267,2 milijuna eura prihoda, 10 posto više nego lani. (Vjesnik)