Unatoč nepovoljnim tržišnim okolnostima hrenovke su u posljednjih 12 mjeseci ostvarile količinski rast od 5,4%, dok je vrijednosna prodaja povećana za 1,1% u usporedbi s istim razdobljem prethodne godine

Jednostavan proizvod, još jednostavnije pripreme, danas je toliko bogat ponudom da je njegov odabir sve samo ne jednostavan. Nude se razne veličine i sastavi od pilećih, purećih, svinjskih, vegetarijanskih ili čak miješanih do mini, maxi i XXL. Način konzumacije još je šarolikiji.

Termički obrađene, hrenovke se mogu jesti i sirove no najčešće se kratko kuhaju u vodi i servirane uz kruh i senf predstavljaju praktičan obrok za bilo koje doba dana.

KRETANJA U KATEGORIJI
Sama kategorija obuhvaća kobasice koje su napravljene od mesa koje je prethodno sušeno, dimljeno i kuhano. Hrenovke se još nazivaju viršle, hot dog itd. Skladište se u rashladnim uređajima i mogu trajati određeni vremenski period.

Kategorija uključuje sve vrste hrenovki (pakirane i u rinfuzi) bilo da ih je prije jela potrebno kuhati ili ne, a mogu se pržiti i peći na roštilju, dok u kategoriju ne ubrajamo pakirano meso i sve ostale oblike mesnih proizvoda (npr. mesne doručke).

U zadnjih 12 mjeseci (travanj 2012. – ožujak 2013.) na hrvatskom maloprodajnom tržištu prodano je 6,6 milijuna kilograma hrenovki, što je za 5,4% više u odnosu na isto razdoblje prošle godine.

Vrijednosna prodaja iznosila je 217,4 milijuna kuna što je povećanje od 1,1% u usporedbi s istim razdobljem prethodne godine.

U promatranih 12 mjeseci najveći količinski udio u prodaji imaju hrenovke u pakiranjima većim od 600 g (38,9%), slijede pakiranja od 151 – 300 g (28%), pakiranja manja od 150 g (19,7%) te pakiranja od 301 – 600 g (13,4%).

STANJE NA TRŽIŠTU
Najvažniji formati za ovu kategoriju su supermarketi (301 – 2500 m2) kroz koje se proda 38% ukupnih količina, slijede hipermarketi (iznad 2500 m2) s 23%, velike trgovine mješovitom robom (101 – 300 m2) s 20%, srednje trgovine mješovitom robom (41 – 100 m2) s 13%, te male trgovine mješovitom robom (do 40 m2) sa 6% udjela u prodaji.

Vodeći proizvođači za ovu kategoriju su Vindija (Cekin, Gurmanika), Grupo Veronesi (Wudy, Pavo, Aia), Gavrilović (Gavrilović, Gala), PIK Vrbovec (Pik, Sljeme), Podravka (Podravka), te Perutnina Ptuj Pipo Čakovec (Perutnina Ptuj).

U kategoriji hrenovki važno je spomenuti značajnu ulogu trgovačkih robnih marki čiji je količinski udio 30%. Kao i u većini prehrambenih kategorija, trgovačkim robnim markama iz godine u godinu raste prodaja pa tako u zadnjih godinu dana ova grupa proizvoda bilježi zavidan rast od 15%.

Milanka Ćorić, Analitičar