Nekada poznati i cijenjeni suhomesnati proizvodi i mesne delicije iz Mesne industrije Papuk Požega, koja djeluje u sklopu Kutjeva d.d., ponovno se vraćaju na naše stolove.

Nakon što je prije nekoliko godina zaustavljena, upravo je ponovno pokrenuta obnova proizvodnje.

Pogon je obnovljen i dobivene su sve dozvole i certifikati za proizvodnju. Ponovnom pokretanju proizvodnje uz predsjednika Uprave Kutjeva d.d. Mladena Pavića sudjelovali su i dali potporu ovom projektu požeški gradonačelnik Vedran Neferović i požeško-slavonski župan Alojz Tomašević.

“Nakon niza godina krećemo s preradom mesa i plasmanom finalnih proizvoda, što je Papuk nekada imao. Pokrećemo proizvodnju onog istog asortimana, prvo polutrajni program, koji će već sljedećeg tjedna biti u ponudi, u našim prodavaonicama u Požeštini, a onda i dalje. Orijentacija i politika kuće nije u količinama, nego prvenstveno kvaliteta domaćeg proizvoda po starim recepturama. Kroz dvadesetak dana kreće i proizvodnja trajnog programa, prvenstveno kulena i kulenove seke, jer još traje obnova objekta sušnice na tradicionalni način. Mjesečno će to biti za sada 20-ak tona, isključivo od domaće sirovine. Problem je sada nedostatak sirovine i u tom kontekstu razmišljamo o pokretanju kooperacije u svinjogojskom dijelu i tovu govedarskog dijela. Već imamo i neka zainteresirana poljoprivredna gospodarstva koja imaju kapacitete za tov. Kako se popravilo stanje cijena, to može biti dohodovna proizvodnja za tovljače, ali i za Papuk”, istaknuo je na prvom predstavljanju proizvoda i degustaciji Mladen Pavić, koji dodaje da su svi kriteriji veterinarsko-higijenski i standardi kvalitete proizvoda postignuti.

Dodao je da je ovo još jedan prilog i doprinos projektu razvoja Slavonije.

Punu podršku tvrtki i svim djelatnicima dao je požeški gradonačelnik Vedran Neferović rekavši: “Ovo je jedan normalan slijed da u gradu Požegi i Požeško-slavonskoj županiji, gdje je velika proizvodnja kvalitetne hrane, ima i svoj nastavak u industrijskoj preradi. MI Papuk je brend kako na lokalnom, tako i na širem tržištu i neće proteći puno vremena kada će se ponovno afirmirati svi proizvodi na trgovačkim policama. Vjerujem da ćemo i mi biti dovoljni lokalpatrioti i uvijek odabrati proizvode s našeg područja, proizvode Papuka, koji će to svojom kvalitetom opravdati.”

Požeško-slavonski župan Alojz Tomašević oduvijek je tvrdio da se samo moramo pokrenuti i onu našu kvalitetu i cijenjenu proizvodnju hrane preraditi i ponuditi tržištu te na taj način osigurati sebi posao i svoju opstojnost na ovim prostorima.

“Ovo je jedan od odgovora kojim smjerom treba ići Slavonija, ovo je pravi smjer, vraćanje poznatom brendu, i pokazati da Slavonija može hraniti Hrvatsku. Sretan sam što se pokreće i suradnja s OPG-ima, kooperantima, jer važno je da svaki svinjac i svaku farmu, koja je na žalost propala, stavimo u funkciju gospodarstva. Ovo je najčvršći način, gdje od kvalitetne sirovine možemo napraviti vrhunske proizvode, poznate u Hrvatskoj. Ovom i sličnim proizvodnjama možemo zaustaviti i odlazak naših mladih ljudi, pogotovo sa sela, vratiti ih na očevinu i djedovinu. Pozivam i sve stanovnike da kupuju naše proizvode, županijske i lokalne proizvode”, izjavio je župan Tomašević.

“Ideja je bila, a i naša ispitivanja tržišta dovela su do zaključka da je tradicijska proizvodnja nešto što ima svoje kupce i tržišta traže. Stoga proizvodnja Papuka neće biti utrka s masovnim proizvođačima, nego proizvodnja tradicijskih delicija, uz pridržavanje najnovijih dostignuća. Brend Čiča Mata definitivno ostaje u ovom trajnom proizvodu, a to su kulen, kulenova seka, slavonska kobasica, čvarci, aromatizirani namaz od masti i čvaraka s dodanim okusima i začinima, bez soli. Tu je i slanina, koja će se soliti, dimiti i sušiti na onaj način kako to u našem kraju radimo kod svoje kuće, tradicijski način stare Slavonije. Svi proizvodi bit će bez dodatnih aditiva, dakle bez onih silnih E oznaka, što svakako povlači jedan rizik u proizvodnji, ali želimo ponuditi domaći proizvod”, istaknuo je Veseljko Karačić, direktor stočarske proizvodnje Kutjeva d.d. (glas-slavonije.hr)