Slovenija: Obnovljena kampanja “Kupujmo slovensko”

kupujem-slovensko-ftdNajveću nacionalnu osjetljivost, kad je riječ o hrani, Slovenci pokazuju prema mesu i mlijeku, a najmanju prema tjesteninama, te alkoholnim i bezalkoholnim pićima

Poslovna udruga slovenske prehrambeno-prerađivačke industrije obnovila je svoju lanjsku akciju “Kupujmo slovensko”, kako bi u vrijeme ekonomske krize uvjerila potrošače da kupovanje domaće hrane doprinosi smanjenju porasta nezaposlenosti, piše u četvrtak slovenski tisak.

Anketa koju je u četvrtak objavio ljubljanski dnevni list “Dnevnik” pokazuje da najveću nacionalnu osjetljivost, kad je riječ o hrani, Slovenci pokazuju prema mesu i mlijeku, a najmanju prema tjesteninama, te alkoholnim i bezalkoholnim pićima.

Mlijeko i mliječne proizvode isključivo domaćeg izvora kupuje 62 posto kupaca, a domaće meso i mesne prerađevine 54 posto.

Najmanje se pak pazi na podrijetlo pekarskih proizvoda, tjestenina, te alkoholnih i bezalkoholnih pića, gdje manje od deset posto kupaca pazi na to odakle dolaze ti proizvodi, pa vode računa prvenstveno o cijeni, pokazalo je istraživanje u kojemu je sudjelovalo 350 ispitanika.

Udruga proizvođača hrane potiče svoje članove da proizvode opreme oznakom “S”, koja jamči da su u hrani isključivo slovenske komponente.

Istraživanje potrošača pokazalo je kako njih 60 posto nije bilo upoznato s akcijom promicanja kupovine domaće hrane, koja je pokrenuta u svibnju prošle godine.

Zato je ovogodišnja kampanja naglašenija i odvija se pod geslom “Kupujmo slovensko – tako ćemo pomoći jedni drugima i sačuvati radna mjesta”.

Vjeruje se da će tako biti povećane socijalna osjetljivost i solidarnost kupaca u vrijeme ekonomske krize koja je imala teške posljedice i u Sloveniji.

Tako su nedavno u stečajevima završile i nekad jake prehrambene kompanije poput “Pomurke” i “MIP-a”, dok teškoće ima i “Kolinska” kao dio Istrabenz Holdinga koji ima velike dugove prema bankama. (H)

Prethodni članakSlobodan Vučićević, Droga Kolinska: Ne vjerujem u skoru prodaju DrogaKolinske
Sljedeći članakdr. sc. Ivan-Damir Anić, EIZ: Moguće je ostvariti profit i u vrijeme krize