“Uvjerena sam da će zdravstvena kriza ostaviti duboke posljedice u kupovnim navikama slovenskih potrošača”, rekla je Mariča Lah, predsjednica Slovenske gospodarske komore.

Prema njenim očekivanjima, slovenska će trgovina ove godine ostvariti 25 do 26 milijardi eura prihoda umjesto prethodno planiranih 32 milijarde eura odnosno otprilike 20 posto manje. Preživjet će samo trgovci koji se mogu prilagoditi novoj situaciji i, prije svega, nude internetsku prodaju. Na redovnoj konferenciji za novinare u Vladi Mariča Lah također je naglasila da su poslali svoj prijedlog za otvaranje većih trgovačkih centara i smanjenje sigurnosne udaljenosti na jedan metar, slično kao u Austriji, te ukazala na goruće pitanje poslovnih najamnina.

Popuštanje mjera, koje je na snazi od ponedjeljka, pozitivno utječe na trgovinsku aktivnost u Sloveniji. “Ako bih morala ocijeniti jučerašnji dan, rekla bih da je bio suzdržan, ali da ga je obilježio veliki osmijeh i zadovoljstvo kupaca. Uvjerena sam da će zdravstvena kriza ostaviti duboke posljedice u navikama slovenskih potrošača. Oni su već neko vrijeme racionalni, suzdržani i štedljivi. Nakon ove krize, koja je drugačija od one iz 2008., potrošači će biti i još štedljiviji. Suzdržanost će ovisiti o brzini oporavka od krize i o učinkovitosti trećeg paketa vladinih mjera za izlazak iz krize.”

Promet u trgovinama u ponedjeljak, 4. svibnja, bio je skromniji, ali daje nadu jer se osjetilo zadovoljstvo trgovaca, mišljenja je Lah. Nada se da će Slovenija slijediti primjer Austrije koja je 2. svibnja dopustila kupovinu u trgovačkim centrima, smanjila obaveznu udaljenost na 1 metar. U toj zemlji kupci u velikoj mjeri poštuju sigurnosnu udaljenost, nose maske, dezinficiraju ruke, ukratko, ponašaju se samozaštitno.

Kupovne navike slovenskih potrošača značajno će se promijeniti: “Mnogo će ovisiti o raspoloživom dohotku svakog ponaosob, kao i o sve većem prometu internet trgovine. Prije krize Slovenija je bila ispod prosjeka EU u kupovini na internetu, ali ona je u posljednja dva mjeseca doživjela pravi bum. Trgovci ne samo da imaju bolje platforme za online prodaju, već su se i potrošači navikli i svakodnevno je koriste. Ova će promjena biti značajna za daljnji razvoj internet trgovine i samo oni trgovci koji će razvijati klasične kanale paralelno s online prodajom bit će uspješan”, naglasila je Lah.

Učinak prva dva mjeseca krize na sektor trgovine je velik, a brojke su zabrinjavajuće. “Unatoč početnom porastu potražnje, trgovina prehrambenih proizvoda proizvodima bilježi pad. Procjenjuje se kako on iznosi 15 posto i ne vjerujem da ga normalizacija stanja do kraja godine može nadoknaditi. Još snažniji pad bilježe trgovine tehničkom robom jer su više od mjesec dana bile potpuno zatvorene. Te trgovine ostvaruju polovinu svih prihoda sektora odnosno otprilike 15 milijardi eura godišnje. Moji izračuni pokazuju da će ukupni promet trgovine u ovoj godini, umjesto planiranih 32 milijarde, biti oko 6-7 milijardi niži. To može imati duboke posljedice na raznim područjima.”

Kliknite za najnovije vijesti, analize i istraživanja u vašem sandučiću!