Tri trgovačka lanca u Sloveniji prihvatila su inicijativu da hranu koja bi zbog strogih sanitarnih propisa završila u kontejneru za otpatke, ali je još primjerena za prehranu, namijene za beskućnike i siromašne obitelji.

Inicijativi Lyons kluba iz Celja pridružili su se trgovački lanci Mercator, Tuš i Spar pa te trgovine aktivistima svaki dan prepuštaju hranu koja se dijeli onima koji je ne mogu kupiti u Celju, Mariboru i Trbovlju, a uskoro će se proširiti i na Koper, Ljubljanu, Novo Mesto i Kranj, piše u ponedjeljak ljubljansko “Delo”.

Riječ je o hrani kojoj tog dana istječe rok upotrebe – kruhu, pečenom mesu, salatama, voću i povrću, sendvičima, mlijeku i mliječnim proizvodima, a dostavlja se azilima za beskućnike, sigurnim kućama i drugim humanitarnim ustanovama te siromašnim obiteljima s više djece.

“Ovakva je pomoć od izvanrednog značenja. Naši korisnici sada umjesto jednog imaju tri obroka na dan. Manje je i alkoholiziranosti u azilu”, rekla je za “Delo” direktorica celjskog azila za beskućnike Zdenka Zrinski.

Program “Viškovi hrane”, koji je potaknula spomenuta inicijativa, nadovezuje se na djelatnost slovenskog Crvenog križa i crkvene dobrotvorne udruge Caritas koji su lani podijelili pakete s ukupno 6.250 tona hrane To je znatno više nego prethodnih godina jer potrebnu hranu često ne mogu u cijelosti kupiti ni umirovljenici, zaposleni s nižim primanjima te siromašnije višečlane obitelji, navode slovenski mediji. (Business.hr/Hina)