Nakon negativnih kretanja prometa trgovine na malo u srpnju, prema posljednjim podacima DZS-a, tijekom kolovoza pad maloprodaje ubrzan je na mjesečnoj i na godišnjoj razini, stoji u analizi Raiffeisen banke.

Realni sezonski i kalendarski prilagođen promet u trgovini na malo, nakon mjesečnog pada od 0,9% u srpnju, zabilježio je pad od 1,1% u kolovozu. S druge strane, u usporedbi s kolovozom prethodne godine, kalendarski prilagođeni promet od trgovine na malo realno je bio niži za 8,6% (u odnosu na srpanjskih -6,7%).

Kumulativno, u prvih osam mjeseci godine kalendarski prilagođen promet realno je pao za 6,9% u odnosu na isto razdoblje prošle godine.

Promatrajući sezonski i kalendarski prilagođene indekse prometa prema pretežnoj djelatnosti prema NKD-u, mjesečni realni pad zabilježen je, bez iznimke, kod svih kategorija a najizraženiji bio je u kategoriji Trgovina na malo neprehrambenim proizvodima (osim trgovine motornim gorivima i mazivima) sa padom od 2,7% dok je najmanje izražen bio u kategorije Trgovina na malo hranom, pićem i duhanskim proizvodima koja je zabilježila pad po stopi od 0,8%.

Na godišnjoj je razini, s druge strane, prema kalendarski prilagođenim indeksima također zabilježen realni pad u svim kategorijama. Nakon kategorije Ostale djelatnosti koja zabilježila godišnji pad od 14,6%, najsnažniji pad je zabilježen kod kategorije Trgovina na malo hranom, pićem i duhanskim proizvodima po stopi od 11,4% dok su najblaža negativna kretanja zabilježena kod kategorije Trgovina na malo neprehrambenim proizvodima (osim trgovine motornim gorivima i mazivima) koja bilježi pad od 0,6%.

“Pogoršanje kretanja u maloprodaji tijekom kolovoza, uz niži raspoloživi dohodak te smanjeni optimizam i očekivanja potrošača zasigurno se može pripisati i nizu preporuka i restriktivnih mjera za suzbijanje pandemije koje su zemlje u okruženju, naša najveća emitivna tržišta, uvele sredinom kolovoza što je naglo prekinulo središnji dio turističke sezone i utjecalo na smanjenje turističke potrošnje. Uz to treba imati na umu da je unatoč solidnim fizičkim pokazateljima u središnjoj turističkoj sezoni broj dolazaka i noćenja niži po dvoznamenkastoj stopi, a potrošnja turista vjerojatno još suzdržanija. I u nastavku godine očekujemo pad prometa u trgovini na malo ali po nešto umjerenijim stopama. Ipak, visoka razina neizvjesnosti oko daljnjeg razvoja pandemije nepovoljni je čimbenik koji može odgađati potrošnju, osobito za luksuznim (dugotrajnim) dobrima”, zaključuju analitičari RBA.

Kliknite za najnovije vijesti, analize i istraživanja u vašem sandučiću!