Vrgoračko neretvanski proizvođači jagoda u dobrim godinama proizvedu od 800 do tisuću tona tog slatkog voća. Sve to bez problema plasiraju na domaće tržište. Ako ih ne prate nedaće, kao što je to bilo ove godine, njihove su jagode na tržištu već polovicom travnja, objavio je HTV.

jagode-trznica-midiNo, jagoda iz uvoza, kako javlja ta televizija, pojavi se i desetak dana ranije, i upravo tu nastaje problem, jer se prodaju pod lažnim imenom vrgoračke jagode. Preprodavači tako nanose štetu i kupcima i domaćim proizvođačima.

Ove godine, zbog snijega i leda u veljači, kasnila je vegetacija, a kad su jagode krenule mraz i tuča u travnju pričinili su dodatne štete i usporili proizvodnju. Stoga i berba kasni 20-ak dana.

Predsjednik Udruge jagodara Vrgorac Berislav Govorko najavio je da će Udruga putem medija izvijestiti kad počinje prodaja vrgoračkih jagoda. Ta udruga planira registrirati i zaštitni znak po kojem će vrgoračka jagoda biti prepoznatljiva i pod kojim će se na tržnicama i prodavati. (Poslovni dnevnik)