spar-market-midiZbog jakog pada maloprodaje trgovački lanci traže sve moguće nove strategije kako bi povećali ili barem zadržali promete.

Tako austrijski Spar nakon otvorenih 16 hipermarketa te četiri supermarketa površina većih od tisuću četvornih metara od jeseni kreće s otvaranjem manjih kvartovskih supermarketa.

Do kraja godine planiramo otvoriti tri kvartovska supermarketa, dva u Novom Zagrebu i jedan u samom centru Zagreba. Radi se o prodajnim prostorima mnogo manje prodajne površine nego što su četiri supermarketa koji su već otvoreni u Zadru, Šibeniku, Varaždinu i Valpovu. Ponajprije su namijenjeni brzoj i svakodnevnoj kupnji.

Primijetili smo da je većina kvartovskih trgovina relativno slabo opskrbljena i pomalo su staromodne, bez gradskog štiha. Glavna karakteristika naših supermarketa je širok asortiman, ali bez velikih količina, kazali su Poslovnom dnevniku u Sparu Hrvatska.

Iako su zasad u planu samo tri kvartovska supermarketa, Sparovi menadžeri za ekspanziju traže poslovne prostore od najmanje 350 četvornih metara u stambenim zgradama pa sve do tisuću kvadrata.

Zasad tražimo samo u Zagrebu i Splitu zbog logistike, ali ćemo se ovim formatima postupno proširiti na cijelu Hrvatsku, objašnjavaju. Širenje u manji format trgovina ne čudi s obzirom na to da su za izgradnju hipermarketa sužene mogućnosti.

Što se tiče novih hipermarketa, s obzirom na njihovu veličinu i urbane sredine gdje su smješteni te veličinu Hrvatske, ograničena je mogućnost njihova širenja, kažu u Sparu.

U otvaranju manjih formata trgovina, kažu, na ruku im ide i to što je hrvatsko tržište puno izgrađenih, a neprodanih nekretnina. Zbog toga banke radije kao opciju imaju dugoročan zakup s nama nego hipoteku na kredit, ističu u Sparu.

Spar u Hrvatskoj posluje sedmu godinu (prva je trgovina otvorena 2005. godine), a dosad su u izgradnju i opremanje 20 objekata uložili više od 100 milijuna eura. Objekti su većinom u najmu, a četiri su vlastita: u Sisku, Osijeku, Zadru i Retkovcu.

Spremni za rast

Imali smo kontinuiran razvoj svih ovih godina unatoč financijskoj situaciji u zemlji i svijetu. S ekspanzijom ćemo nastaviti naravno pametno i promišljeno. U ovom smo trenutku spremni i na organski rast i rast preuzimanjem, poručuju. (Poslovni dnevnik)