Osječka Termes Grupa (bivši IPK Kandit) u prvih je šest mjeseci ove godine ostvarila dobit od 63,2 milijuna kuna, za razliku od istog razdoblja lani kada je zabilježen gubitak od 22,7 milijuna kuna kao posljedica gubitka od prodaje konditorske djelatnosti, podaci su iz konsolidiranog financijskog izvješća tvrtke objavljenog na Zagrebačkoj burzi.

termes-grupa-kandit-midiUkupni prihodi Grupe u prvom su polugodištu iznosili 404,3 milijuna kuna i veći su za 48,7 posto prema istom razdoblju lani. Od toga je 79,7 posto prihoda ostvareno u segmentu šećera, 6 posto u segmentu proizvodnje mlijeka, 2,8 posto u segmentu tova svinja, dok je preostalih 11,4 posto ostvareno prodajom trgovačke robe.

Prihodi od prodaje Grupe porasli su 81,4 posto, na 348,9 milijuna kuna. Grupa je u prvom polugodištu zabilježila i rast ukupnih rashoda za 15,8 posto, na 341,1 milijun kuna.

U izvješću se navodi kako je za 2012. planirana ukupna proizvodnja nešto više od 115.000 tona šećera. Ugovoreno je i zasijano 11.175 hektara površina, s kojih se očekuje oko 640.000 tona šećerne repe, od čega će se proizvesti oko 85.000 tona šećera iz repe.

U tijeku su investicije u liniju za prijem šećerne repe, rafineriju, te ostale dijelove pogona s ciljem daljnjeg smanjivanja troškova proizvodnje i podizanja kvalitete gotovog proizvoda, a panirana vrijednost ulaganja je 25 milijuna kuna.

Konsolidirani financijski izvještaj za šestomjesečno razdoblje obuhvaća Termes Grupu d.d. Osijek, Tvornicu šećera Osijek d.o.o., Kandit d.o.o. Celje, IPK Osječanka TSH d.d., Farmu muznih krava Orlovnjak d.o.o., Svinjogojsku farmu Lipovača Prkos d.o.o. Erdut i Robnu kuću Sjenjak d.o.o. Osijek. (H)