Prema podacima Agencije za privredne registre Srbije, kako prenosi portal indikator.ba, osam najvećih trgovaca u Srbiji je tijekom 2020. godine ostvarilo ukupan prihod veći od 356 milijardi dinara, a lideri među njima su standardni u posljednje tri godine – Delhaize Srbija, Mercator S i Lidl.

Kompanija Delhaize, u čijem su sastavu marketi Maksi, Tempo i Shop&Go, najveći je pojedinačni igrač na tržištu maloprodaje. Tijekom prve pandemijske godine zapošljavao je nešto malo manje od 13.000 ljudi i prihodovao 111,4 milijarde dinara, šest više nego godinu dana ranije.

Odmah iza Delhaizea je Mercator S u čijem sastavu je i Idea, s ukupnim prihodom od 79,9 milijardi dinara. Obje kompanije bilježe rast prihoda tijekom 2020. u odnosu na godinu ranije, ali i tijekom 2019. u odnosu na prethodni period. Taj rast, međutim, nije ni blizu onog što ostvaruje Lidl.

Za samo tri cijele godine koliko posluje u Srbiji, njemačka kompanija i lider maloprodaje u Europi stigla je od 11,4 milijarde dinara prihoda iz 2018. (kada je poslovala tek nekoliko mjeseci), do 57 milijardi dinara koliko je prihod ove kompanije bio u 2020. godini. Ukupan prihod koji je Lidl ostvario tijekom 2019. bio je 37 milijardi dinara, što znači da je njemački lanac uspio za godinu dana uvećati prihod za 20 milijardi dinara. Za sada trećem igraču u početku je prognozirano tek pet do sedam posto tržišta, ali je već sada očigledno da Lidl “otkida” znatno veći komad kolača, izvještava list Danas.

Iza trojca koji dominira, na tržištu su standardni i njihovi pratitelji – Aman koji je tijekom 2020. prihodovao 24,9 milijarde dinara, Univereksport 23, Metro 22,3, a DIS 21,2 milijarde dinara.

Odmah uz njih je i zrenjaninski maloprodajni lanac koji se počeo širiti i izvan granica Vojvodine posljednjih godina, a koji je tijekom 2020. prihodovao oko 16,5 milijardi dinara. U razdoblju od 2018. do 2020. gotovo svi bilježe rast prihoda, a jedino Metrou prihodi padaju, dok je DIS na približno istoj razini.

Većina kompanija iz spomenutih “top 8” bilježi neto dobitke na kraju svake godine, osim Metroa, koji je posljednju godinu za koju postoje financijski izvještaji u APR-u završio sa 100 milijuna dinara gubitka, dok je taj minus nešto veći te godine bio u Mercatoru – 5,4 milijarde dinara. Iz Mercatora su tijekom prošle godine, međutim, poručili da se situacija popravlja te da su u prvih devet mjeseci 2021. zabilježili rast od 1,6 posto, kao i da su smanjili svoj neto dug.

Kliknite za najnovije vijesti, analize i istraživanja u vašem sandučiću!