Srbija: E-trgovina još u povojima

internet-trgovina-euro-mis-ftdProšle godine je samo 280.000 stanovnika Srbije putem interneta kupilo neki proizvod ili platilo račun, a čak 87 posto nikada tako nije kupovalo ili plaćalo.

Prosjek potrošnje u EU po glavi stanovnika u internet trgovini je 860 eura, a u Srbiji 60 eura.

U Europi se oko 40 posto trgovine obavi elektronskim putem, dok taj postotak u SAD iznosi čak 70 posto. U Danskoj se gotovo cjelokupna prodaja obavlja elektronskim putem.

Mihailo Vesović, potpredsjednik Privredne komore Srbije, kaže da se očekivao bum online kupovine, ali se to nije dogodilo. “U protekloj godini trgovina preko interneta u Srbiji dosegla je oko 120 milijuna eura, što je malo u odnosu na ukupan obim trgovine i potencijal”, kaže on.

Od 94 posto poduzeća koja u Srbiji imaju pristup internetu, svega njih 23,3 posto prakticira elektronsku trgovinu, dok je naročito građanima ovaj vid plaćanja stran, pa čak 87 posto korisnika interneta nikada nije kupovalo ili poručivalo robu preko interneta, piše u srijedu B92.

Predstavnici tamošnjih ministarstava za telekomunikacije i trgovinu kažu da je u prethodnom periodu dosta urađeno na unaprjeđenju elektronskog poslovanja i trgovine te da je praktično “zaokružen” zakonodavni okvir u tom području.

Pomoćnik ministra trgovine i usluga Ljiljana Stanković podsjetila je da je Zakon o elektronskoj trgovini usvojen u lipnju 2009. godine, dodajući da je Strategija razvoja trgovine usvojena u siječnju te godine definirala osnovne odrednice vezane za afirmaciju elektronske trgovine.

Ona je posebno značajnim označila prošlogodišnje usvajanje Strategije razvoja informacijskog društva u Srbiji do 2020. godine, čiji je sastavni dio i Strategija razvoja elektronske trgovine.

Stanković je dodala kako je u novom Zakonu o trgovini, čija je primjena počela 1. siječnja 2011., elektronska trgovina po prvi put svrstana u strukturu trgovine, navodi B92.

Jedan od osnovnih razloga što elektronska trgovina u Srbiji još nije zaživjela na pravi način je pitanje sigurnosti transakcija, kao i nedostatak znanja i povjerenja u taj vid trgovine. Slabija trgovina putem interneta posljedica je nedostatka potrebne infrastrukture, odnosno posjedovanja širokopojasnog interneta, nerazvijen sustav dostave robe, kao i nedostatak znanja i povjerenja u elektronsku trgovinu kao koncept trgovine.
Prethodni članakCijena kave najviša u 30 godina
Sljedeći članakNovi vlasnik Palome u ožujku