Cijena kave najviša u 30 godina

Cijena kave tipa arabica na burzi sirovina ICE u utorak je porasla za dva posto, na 2,7840 dolara za libru (0,45 kg), što je najviša vrijednost u posljednjih 30 godina.

kava-grana-largeOd lipnja 2010. godine cijena kave je više nego udvostručena, a većina analitičara očekuje da će se povećati na tri dolara za libru. Također upozoravaju da je potražnja kave ostala visoka i u doba krize.

Rast cijene uvjetuje nekoliko faktora. Jedan od njih je već treći slab urod u Kolumbiji koja je vodeći proizvođač visoko kvalitetne arabica kave. Slaba će biti i proizvodnja kave u Brazilu, koji je najveći uzgajivač kave na svijetu.

Brazil će ove godine imati silaznu fazu u redovnom dvogodišnjem proizvodnom ciklusu. Prema nekim izvorima, Brazil drži i velike zalihe kave jer se nada da će cijene dalje rasti.

U prošlosti je na cijenu kave utjecalo uglavnom loše vrijeme u Brazilu. Sada, međutim, prevladava zabrinutost zbog zaliha. Poljoprivrednici u Srednjoj Americi su zbog niskih cijena kave od 2000. do 2004. godine smanjili površine na kojima se gaji kava i nisu ih ponovno povećali. Sada se, s određenim kašnjenjem, osjećaju posljedice toga, ukazuju analitičari.

Reakcija ponuđača na rast cijena je kod kave mnogo sporija nego kod druge robe, na primjer šećera. Od sadnje drveta do prvog ubiranja ploda kave mogu proći i četiri godine, podsjeća Reuters. (SEEbiz)

Prethodni članakSviPopusti.hr – grupni popusti na jednom mjestu
Sljedeći članakSrbija: E-trgovina još u povojima