I ove godine su 30. i 31. prosinac u Srbiji bili najudarniji dani za kupovinu prehrambenih proizvoda, a u odnosu na prethodne godine primjetan je porast prodaje alkoholnih pića.

Prema podacima Privredne komore Srbije, prodaja alkohola porasla je 25 do 40 posto. Tajnik Udruženja za trgovinu PKS, Žarko Malinović, objašnjava kako se ova Nova godina uglavnom čekala kod kuće pa je to svakako jedan od glavnih razloga.

Više se kupovalo i pakirano meso i još dvadesetak namirnica, ali se zato, recimo, brašno kupovalo manje nego ranije, što Malinović objašnjava time da su vjerojatno ljudi trošili zalihe s početka pandemije.
Malinović je za Tanjug također istaknuo kako se uoči praznika više kupovalo u maloprodajnim objektima, dok je prethodnih mjeseci primijećen porast online kupovine namirnica.

“Razloge za to su dva – jedan je činjenica da je određene vrste roba teško izabrati putem interneta, a druga se tiče naših kapaciteta za dostavu, koji su prilično ograničeni i predstavljaju izazove s kojima ćemo se nositi u ovoj i sljedećim godinama”, pojasnio je Malinović.

Kaže i da se zahvaljujući inicijativi PKS-a da se u drugoj polovini prosinca ublaže mjere za rad trgovina, djelomično stabilizirao promet i u drugim, neprehrambenim segmentima trgovine. To razdoblje je za njih najvažnije jer je prosinac mjesec u kojem ostvaruju najveći promet.

Ukupne podatke o prometu Komora će imati krajem mjeseca, ali prema onome što se do sada zna, procjene su da neće biti značajnijeg pada i da su za posljednja dva vikenda u 2020. ostvareni prometi približni onima iz prethodne godine.

Kliknite za najnovije vijesti, analize i istraživanja u vašem sandučiću!