Pregled aktivnosti Enterprise Investorsa u 2020. godini

Od svog osnutka 1990. godine, Enterprise Investors prikupio je devet fondova s ukupnim kapitalom koji prelazi 2,5 milijardi eura. Do kraja 2020., fondovi kojima je upravljao Enterprise Investors uložili su 2 milijarde eura u 146 društava iz niza industrija

Michal Kedzia, partner u Enterprise Investorsu

Godina kao nijedna do sada
“Prošla je godina nesumnjivo bila prekretnica. Svijet se suočio s izazovom koji će promijeniti način na koji gledamo na poslovanje. Unatoč nedaćama, tim Enterprise Investorsa i fondovi kojima upravljamo imali su godinu ispunjenu zanimljivim događajima. Neki od njih bili su izlazi iz nekih društava, a ostatak će se, nadamo se, pretvoriti u mjerljiv uspjeh u budućnosti. U 2020. godini značajno smo povećali udio u dva društva iz našeg portfelja i najavili dvije nove investicije u perspektivne sektore. Također smo uspješno izišli iz tri portfeljske kompanije.

Prošlo je već više od trideset godina otkako je američka vlada osnovala Polish-American Enterprise Fund (PAEF). Taj povijesni trenutak, u svibnju 1990. godine, označio je početak Enterprise Investorsa i private equity ulaganja u srednju i istočnu Europu. Američki Kongres povjerio je PAEF-u 240 milijuna američkih dolara, a zadatak mu je bio podržati razvoj tržišnog gospodarstva i privatnog poduzetništva u Poljskoj. Devedesetih godina prošlog stoljeća PAEF je bio jedan od najvećih stranih ulagača u zemlji.

Trideset godina kasnije, naslijeđe tog fonda još je uvijek živo. Kroz naše investicijske aktivnosti stvorili smo desetke tisuća radnih mjesta, osnažili nebrojene poduzetnike da rašire svoja krila i omogućili poljskim društvima da pređu državne granice i postanu regionalni ili međunarodni igrači. Svaka prekretnica donosi nove mogućnosti, puni smo optimizma gledajući u 2021. godinu i ono što dolazi nakon nje.”

Ulaganja
U listopadu je Polish Enterprise Fund VII (PEF VII) potpisao ugovor o preuzimanju preostalih 35% udjela u PAN-PEKU, vodećem hrvatskom proizvođaču pekarskih proizvoda i lancu pekarnica. Društvo opslužuje moderne maloprodajne trgovačke lance i upravlja vlastitom mrežom od 65 prodajnih mjesta. Fond je prvo u svibnju 2018. kupio 65% udjela u društvu, ne objavljujući vrijednost transakcije. Prošle godine Enterprise Investors dogovorio je s Ivanom Paraćem, osnivačem PAN-PEKA, otkup njegovog udjela u cijelosti. Po zatvaranju transakcije, koje se dogodila u prosincu, PEF VII postao je jedini vlasnik PAN-PEKA. Vrijednost transakcije nije objavljena.

U studenom je Polish Enterprise Fund VIII (PEF VIII) najavio da će postati većinski dioničar Anwima. Društvo je najveći poljski neovisni trgovac gorivom, te upravlja lancem od više od 300 benzinskih crpki pod brendom MOYA. Također je uključeno i u veleprodaju goriva. EI je 2018. otkupio značajan manjinski udio u društvu, za neobjavljeni iznos. Transakcija je zaključena u prosincu, a njena vrijednost ostaje povjerljiva.

Kasnije tog mjeseca PEF VIII je objavio ponudu za kupnju 100% udjela u društvu PragmaGO, pružatelju financijskih usluga sektoru malih i srednjih poduzeća koje je izlistano na Varšavskoj burzi (WSE). Namjera nam je povući PragmaGO s burze, kako bi mogao nastaviti svoj razvoj na privatnom tržištu. Fond je od većinskog dioničara, društva Pragma Inkaso, osigurao pravo na stjecanje udjela koji će nam donijeti 72,07% glasova na glavnoj skupštini dioničara. Razdoblje prijave na natječaj započelo je 16. prosinca i trajat će do 29. siječnja 2021.

Maksimalna vrijednost natječajne ponude iznosi 11,9 milijuna eura. Nakon što se natječaj završi, EI planira povećati dionički kapital društva za 13,4 milijuna eura. U slučaju da se dosegne potrebni prag za glasovanje, fond će poduzeti mjere kako bi istisnuo manjinske dioničare društva PragmaGO koji nisu dali svoj odgovor na inicijalnu ponudu.

Prosinac je obilježila najava PEF-a VIII da će uložiti do 25 milijuna eura u poljskog pružatelja usluga outsourcinga za razvoj softvera – Software Mind. Društvo je operativna jedinica Aillerona, društva izlistanog na WSE-u, i u sklopu transakcije biti će izdvojena od društva-majke, pod uvjetom da namjera bude odobrena na izvanrednoj glavnoj skupštini Aillerona. Transakcija će se sastojati od otkupa 26,7% dionica Software Minda od Aillerona, u vrijednosti od 9 milijuna eura, te od povećanja kapitala u iznosu od 16 milijuna eura, čime će se udio koji PEF VIII ima u društvu povećati na 50,2%.

Izlazi
U ožujku je Polish Enterprise Fund VII prodao Danwood, najvećeg proizvođača montažnih kuća građenih po sistemu “ključ u ruke” u Njemačkoj i Poljskoj. Kupac – GS Engineering & Construction – jedno je od najvećih građevinskih društava u Južnoj Koreji. Vrijednost transakcije iznosila je 140 milijuna eura. Ukupni povrat na investiciju iznosi 238 milijuna eura, pri tome rezultirajući 9x većim povratom od bruto iznosa inicijalne investicije.

Početkom svibnja, nizom sekundarnih transakcija na Varšavskoj burzi, Polish Enterprise Fund VI (PEF VI) prodao je preostali udio u društvu X-Trade Brokers, međunarodnom pružatelju investicijskih proizvoda i proizvoda za burzovno trgovanje, usluge i tehnološka rješenja. Ovim transakcijama (uključujući dividende) ostvaren je bruto povrat od 30 milijuna eura.

Manje od mjesec dana kasnije, u lipnju, nizom sekundarnih transakcija na Nasdaq Baltiku, Poljski Poduzetnički Fond VI prodao je preostalih 34,4% udjela u Novaturasu, najvećem turoperatoru u baltičkim državama. Transakcije su generirale bruto povrat od 4,9 milijuna eura.

Krajem srpnja Polish Enterprise Fund VI je putem svog investicijskog vozila Wento prodao vjetroelektranu Skoczykłody. Kupac je podružnica PGE Polska Grupa Energetyczna – PGE Energia Odnawialna. Transakcijska vrijednost društva (EV) iznosila je 50 milijuna eura.

Ostale inicijative i događanja
Zbog pandemije SARS-CoV-2, u 2020. godini nismo se mogli sastajati kao inače s poduzetnicima i menadžerima. Ipak, uspjeli smo ostati uključeni u poslovnu zajednicu širom CEE regije i sudjelovati u online i hibridnim događajima kao što su Diamanty českého byznysu u Češkoj Republici, Campioni în Business u Rumunjskoj, Diamanty slovenského biznisu u Slovačkoj te Ventura Award Gala u Poljskoj, da nabrojimo nekolicinu.

Sažetak investicija
Od svog osnutka 1990. godine, Enterprise Investors prikupio je devet fondova s ukupnim kapitalom koji prelazi 2,5 milijardi eura. Do kraja 2020., fondovi kojima je upravljao Enterprise Investors uložili su 2 milijarde eura u 146 društava iz niza industrija. Ova brojka uključuje 1,4 milijarde eura uloženih u 122 društva u Poljskoj i 678 milijuna eura u 24 društva u CEE regiji. Izlazom iz 134 društva, fondovi kojima upravlja Enterprise Investors ostvarili su ukupan bruto povrat od 4,1 milijarde eura, od čega je 1,6 milijardi eura ostvareno ulaganjem izvan Poljske. EI fondovi trenutno imaju udjele u 10 društava i preuzeli su obveze ulaganja u dodatna dva društva.

Kliknite za najnovije vijesti, analize i istraživanja u vašem sandučiću!

Prethodni članakNomad Foods potvrdio ekskluzivne pregovore s Fortenovom
Sljedeći članakSrbija: Porast prodaje alkoholnih pića