goran-knezevic-srbija-ministar-poljoprivrede-midiVlada Srbije je zbog ovogodišnje suše već donijela uredbu o zabrani izvoza šećerne repe, suncokreta i soje, a ministar poljoprivrede Goran Knežević najavio je mogućnost zabrane izvoza osnovnih živežnih namirnica

Ministar poljoprivrede Srbije Goran Knežević izjavio je u petak u Subotici da će država zabraniti izvoz osnovnih živežne namirnica, ako ne dođe do stabilizacije cijena i opskrbljenosti tržišta.

Knežević je na otvaranju poljoprivrednog foruma “Hrana za Europu” podsjetio da je Vlada Srbije zbog ovogodišnje suše već donijela uredbu o zabrani izvoza šećerne repe, suncokreta i soje.

“Suša je ove godine na tržištu prouzročila poremećaj sirovina za proizvodnju osnovnih prehrambenih proizvoda, zbog čega je država privremeno ograničila izvoz šećerne repe, soje i suncokreta i tako osigurala dovoljne količine sirovina za rad domaće prehrambene industrije”, rekao je Knežević.

Suša je nanijela velike gubitke srpskoj poljoprivrednoj proizvodnji koja je i do 50 posto manja nego lani, dodao je ministar i podsjetio da je Vlada za ublažavanje posljedica suše izvanredno odobrila 150 milijuna eura za poljoprivrednike. (banka.hr)